Световната лига по хипертония

Свързани новини

18.05.2023 16:40

Световната лига по хипертония отличи ученици от две столични училища

Видян 2255 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В Световния ден на хипертонията кардиологът доц. Красимира Христова, член на борда на директорите на Световната лига по хипертония и директор на регионалния офис за Източна Европа, заедно с Биляна Генова, директор на дирекция „Култура“ в Столична община, наградиха ученици от 125СУ „Боян Пенев“ в ж.к. Младост-1. Дипломи получиха и учениците от 3 и 4 клас от 69 СУ „Димитър Маринов“ в кв. Дружба-1.


Те бяха отличени за участието си в годишната програма за детско изкуство на Световната лига по хипертонията. Децата от двете столични училища са на възраст 8 и 10 години и се включиха в конкурса с рисунки на тема превенция на хипертония, инсулт и сърдечно-съдови заболявания чрез здравословен начин на живот. Рисунките изобразяват поддържане на здравословно кръвно налягане, включително физическа активност, по-малко време пред екрана и здравословна диета с плодове, зеленчуци и зърнени храни.  

„Щастлива съм, че за четвърта година български деца заедно с деца от цял свят участват в инициативата на Световната лига по хипертония, която насърчава следването на здравословни навици сред подрастващите. Артериалната хипертония е социално значимо заболяване и за превенцията му са необходими усилията на цялото общество. Възпитаването на навици за здравословен живот, хранене и спорт е само началото, което децата изобразяват в своите рисунки“, каза доц. Красимира Христова, която е и основател на Фондация по неинвазивна образна диагностика в кардиологията.


Програмата Children's Art Program за детско изкуство на Световната лига по хипертония има за цел да осигури по-голяма осведоменост за заболяването артериална хипертония сред младите. Да ги информира за ролята на превенцията, своевременното откриване и лечение на високото кръвно налягане. Учениците от двете столични столични училища получиха специален сертификат с надпис „Награда Едуард Рочела за отлични постижения в изкуството за информираност за хипертонията“.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

везни