Свързани новини

03.12.2011 12:03

Световен ден на хората с увреждания

Видян 3512 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес е Международният ден на хората с увреждения. Обявен е през 1992 год. от Генералната асамблея на ООН с цел привличане на общественото внимание към темата  за независим и пълноправен живот на хората с увреждания, предаде Дарик.


В Габрово по този повод на 1 декември местната структура на съюза на инвалидите  организира концерт в читалище "Априлов - Палаузов".


В България не се води статистика за броя на инвалидите, но ако се приложат европейските практики, че средно 15-16 на сто от населението на страна-членка на ЕС е инвалидизирано, то у нас според броя на населението - цифрата на българите с регистрирани заболявания ще е между 800 хиляди и 1 милион. Това коментира пред Българската национална агенция Мариана Кърковска, главен секретар на Агенцията за хората с увреждания по повод днешния 3 декември - Световен ден на хората с увреждания.


Според Мариана Кърковска у нас предстои изграждането на единна централизирана национална база данни за хората с увреждания и за институциите, заети с обслужването им. Системата трябва да планира и контролира държавната политика за работа с хората с увреждания.


Агенцията за хората с увреждания близо 5 години се бори за отпускане на средства за създаването на подобна информационна система, но на този етап без успех. Според експерти от Агенцията инвалидите в България нямат проблеми единствено на летищата, където са спазени европейските регламенти за достъпен транспорт. Във всички останали сфери инвалидите у нас имат безкрайно много проблеми въпреки приетата през август правителствена стратегия за заетост на хората с увреждания за периода 2011-2020 г.


Данни на НСИ сочат, че през 2009 г. в България е имало отпуснати около 430 хиляди инвалидни пенсии, докато днес по неофициални данни те надхвърлят 500 хиляди, което показва рязко покачване броя на инвалидизираните българи за последните две години.


Експертите са на мнение, че този скок на инвалидните пенсии се дължи основно в промяната в Кодекса за социално осигуряване, която позволява получаването на социалната инвалидна пенсия с друг вид пенсия. Добавката от 25 лева месечно стимулира хората в пенсионна възраст да се освидетелстват пред органите на ТЕЛК, което рязко вдига броя на инвалидите в България, смятат експертите. Подобни процеси са протичали и в други страни - например в Холандия в средата на миналия век, където хората са се възползвали от правата, които им гарантира съответното законодателство.


Според данни в първия по рода си доклад на СЗО - над 1 милиард души по света живеят с различен вид увреждания. От тази колосална цифра между 110 и 190 милиона души по света срещат значителни трудности в ежедневния си живот на инвалиди и се сблъскват с бариери на всяка крачка. За инвалидите по света много често не се полагат подходящи здравни грижи и услуги за рехабилитация и възстановяване. Често срещани пречки за инвалидите са дискриминацията, недостъпния транспорт, недостъпните жилищни и обществени сгради, липсата на информация.


Докладът на СЗО препоръчва правителствата по света да съсредоточат усилията си в няколко основни насоки: да предоставят на хората с увреждания достъп до всякакви универсални системи и услуги; да инвестират средства в специални програми и услуги за инвалидите; да приемат национални стратегии и план за действие за хората с увреждания; да привличат на работа инвалиди и да осигурят необходимото финансиране за това; да подобрят информационната си стратегия за данните за броя на инвалидите, както и да повишават информираността за обществото за проблемите на хората с увреждания.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

лъв