Свързани новини

08.03.2012 11:50

Световен ден на бъбрека отбелязват във Варна

Видян 3175 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В ДКЦ 1 “Света Клементина” във Варна отбелязаха със семинар Световният ден на бъбрека, който тази година се чества на 8 март, съобщава Днес+. Лекари от здравното заведение дискутираха значими проблеми, свързани с хроничната бъбречна недостатъчност и други заболявания на бъбрека. Организатор на семинара е фондация “Бъбрек” с президент проф. Д-р Димитър Ненов, със съдействието на управителя на общинското здравно заведение д-р Иван Иванов.


Проф. Ненов говори по проблема “Защо само оцеляването на пациентите на хемодиализа не е достатъчно”. Доц. Иван Гълъбов говори за някои нефрологични проблеми при децата във Варна, д-р Александра Манушева засегна темата за бъбречните заболявания при ревматичните заболявания. Д-р Светла Стайкова и Росица Златкова от Центъра по хемодиализа в МБАЛ “Св. Марина” разгледаха въпроса за социалния статус на пациентите на хемодиализа.


Световният бъбречен ден се чества от 2006 г., като от 2008 г. се отбелязва всеки втори четвъртък на месец март. Денят се отбелязва по инициатива на Международното дружество по нефрология и Международната федерация на бъбречните фондации.


Целта на това честване е да се обърне внимание на световната общественост върху широкото разпространение на бъбречните увреждания не само при чисто бъбречни заболявания, но и на уврежданията при много други заболявания извън бъбреците в т.ч. и при широко разпространените захарен диабет и артериална хипертония. В своя напреднал стадий тези заболявания причиняват хронична бъбречна недостатъчност, чието единствено лечение е диализата и бъбречната трансплантация. Това лечение е доста скъпо и сложно и затова в редица разиващи се страни то не се провежда и болните умират.


В света се лекуват годишно над 1 милион болни с хронична бъбречна недостатъчност, като всяка година се появяват над 250 000 нови болни. В България понастоящем с диализа се лекуват над 2500 болни с хронична бъбречна недостатъчност в 62 центъра по хемодиализа.


Прогнозите сочат, че в близко бъдеще ще се увеличи рязко броят на тези болни, поради непрекъснатото увеличаване на болните от захарен диабет тип 2. От 154 милиона болни в света сега той ще достигне 360 милиона през 2030-та година. Поне 40 % от тях ще развият бъбречно заболяване и свързания с това сърдечно-съдов риск. Над 10% ще достигнат терминален стадий на бъбречна недостатъчност и следователно ще се нуждаят от диализа или бъбречна трансплантация.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес фокусът ви може да се измести към практичните аспекти


Днес фокусът ви може да се измести към практичните