Свързани новини

04.06.2009 12:37

Суши за 25-35 лв.

Видян 2030 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За да се наслаждавате на японския деликатес – суши си пригответе между 25 и 35 лв. Екзотичното ястие може да се намери в Сити Център София. Едно от най-предпочитаните ястия е Зен – суши за начинаещи, това са десет вида суши и три темпура рулца. Рибата върху сушито е с топлинна обработка, затова се нарича за начинаещи. Цената в България е съпоставима с тази в Италия, къде едно блюдо се продава между 12 и 20 евро, видя репортер на 19`.


Сушито, което човек най-често си представя е “маки-зуши”. То представлява риба или зеленчук, обвит в ориз и водорасли. Водораслите се наричат “нори”. Консумира се на няколко хапки. Сушито се поднася със соев сос, уасаби и настърган джинджифил. С джинджифила не се подправя рибата, а се поставя в устата между две хапки, за да “измие” вкуса от първата и да подготви небцето за следващата.
Ориз за суши се приготвя от специален сорт бял, късозърнест японски ориз, сварен и овкусен със смес от оризов оцет, захар, сол, комбу (специално водорасло) и понякога саке (слаба японска ракия). Основно качество на ориза е лепкавостта му – не трябва да е нито прекалено лепкав, нито прекалено сух. Оризът трябва да се използва веднага след като се свари и охлади.
Според първите известни рецепти за суши прясно уловената и изчистена риба била поставяна между пластове сол и ориз, след което била притискана с камък и покривана с капак или кърпа. Така рибата ферментирала и след няколко месеца била готова за ядене, а оризът се изхвърлял. Приготвена по този начин, тя можело да се съхранява около година. Дървените кутии, в които днес се предлага този специалитет, изглежда, са отзвук от онази древна технология. Днешният си вид сушито придобило в края на 19 век благодарение на талантливия готвач Yohei, който пръв се отказал от “консервираната” и започнал да предлага сурова риба. Нововъведението бързо добило популярност. Впоследствие се появили два стила в приготвянето на суши – “кансай” (стил от град Осака, Район Кансай) и “едо” (от Токио, който тогава се наричал Едо).


Сушито също е всепризнат афродизиак, който дава сила и желание на организма. А зеленият сос, който сервират със сушито - уасаби, събужда организма по-успешно от чаша кафе. Така че другия път, когато отидете на суши ресторант, не забравяйте да поискате двойна доза уасаби.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион