09.01.2019 10:01

Средиземноморската диета е най-добрата за 2019 г.

Видян 1311 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За първи път средиземноморската диета спечели първото място в класацията на US News and World Report. Анализът на 41 диети също така отрежда първото място на средиземноморската в още няколко подкатегории: най-здравословна, с фокус върху храни с растителен произход, средство срещу диабета, и най-важното - най-лесна за спазване.


Признанието не учудва особено: продуктите и ястията на слънчевото средиземноморие винаги са били свързвани с по-здравите кости, по-здраво сърце и изобщо - с дълголетие. Също - и с по-малко килограми.


По същество диетата е свързана със семпло, предимно вегетарианско готвене, бобови растения и семена, и щедро количество зехтин. Рафинираната захар и брашна се срещат по-рядко, същото се отнася и до месото. В ястията има и яйца, млечни продукти и птици, но доста по-рядко от традиционната западна диета. За сметка на това рибите са опорен стълб при средиземноморските ястия.


"Това е нещо повече от диета - това е начин на живот, при който на масата се сяда с приятели или със семейството", казва за Си Ен Ен диетоложката Рахаф ал Бочи от Атланта.


Жури от експерти в областта на медицината, хранителната психология и подобни правят проучване от различни източници - предимно медицински издания и доклади на държавни агенции. После диетите се оценяват в седем категории като до колко лесно може да се следват, хранителен потенциал, способност да предотвратяват диабет и сърдечни заболявания.


През миналата година първото място беше за т.нар. диета DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), чийто фокус е понижаване на високото кръвно. Тази година тя е на второ място, третото е за по-либерална и гъвкава версия на вегетарианска диета. Общото между тях е, че изискват минимум обработена храна, и се фокусират върху плодове, зеленчуци, бобени култури, пълнозърнести брашна, ядки и семена, обяснява д-р Шарън Бергкуист, която води програмата по лайфстайл медицина в университета Emory в Атланта. Според нея този начин на хранене засяга дълбоко цялостното ни здравословно състояние.


А диетологът Лиза Драйер казва отново за Си Ен Ен, че тези диети позволяват от време на време човек да си угажда - независимо дали е чаша вино или парче торта.


Най-ниско оценената диета е протеиновата на Пиер Дюкан, диетата Whole30 и кето-диетата, чиито хранителен режим изключват въглехидратите за сметка на полезните мазнини.


Според д-р Шарън Бергкуист те са твърде рестриктивни, трудни за следване и изключват цели хранителни групи.


В категорията диета за отслабване номер едно в класацията е Weight Watchers, в чиято точкова система плодовете и зеленчуците получават най-ниски до нулеви стойности. Като плюс е оценен фактът, че диетата предлага добра подкрепа чрез консултации и он-лайн групи.


Най-добро средство срещу диабет и сърдечни заболявания е отново средиземноморската диета. Продуктите й са мощни антиоксиданти, богати на витамини, минерали и фибри.


Класацията на US News and World Report има за цел да предостави надеждна, професионална и проверена информация за начина ни на хранене, особено във времена, в които сме заливани с всякакви теории и диети - най-често със съмнителна достоверност.


Източник: Бакхус



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец

Докато се занимавате с финансови въпроси

Докато се занимавате с финансови въпроси и грижи за