09.12.2015 13:46

София среща Люксембург с два концерта

Видян 1460 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    София среща Люксембург с два специални концерта на 11-и и 12-и декември, в рамките на Новогодишен музикален фестивал в НДК. Акцентът на двете събития ще бъде върху младите изпълнители и публика. В първия концерт на 11-и декември (петък) от 19:00ч. в зала 6 на НДК ще вземат участие Младежката филхармония Пионер, с диригент Любомир Денев-син и солисти от Люксембург. В програмата ще прозвучат произведения от Йохан Себастиан Бах, Волфганг Амадеус Моцарт, Морис Равел, Макс Брух . Ще бъдат изпълнени две национални премиери на съвременни музикални творби от люксембургски композитори.
На 12 декември (събота) от 11:00 ч. в зала 9 на НДК ще се състои вторият концерт – матине на тема „Деца композират за деца”. Ще бъдат представени млади музикални таланти от двете държави, както и вече утвърдени композитори, отличени на уникалния по рода си конкурс за детска композиция, организиран от асоциация Artistes en herbes и Международен форум по композиция – Люксембург, а изпълнителите са млади таланти от двете държави.



„Това, което ме привлече в проекта Международен Културен мост е преди всичко многопластовите възможности, които предлага в осъществяването на реална връзка между различни културни субекти.“, коментира проф. д-р Борислава Танева. Според нея България и Люксембург са две страни – членки на ЕС, които не се познават добре, а имат какво да учат една от друга и една за друга. „Възможността да се срещнат, и то чрез най – младото си поколение музиканти е уникален шанс в областта на културния обмен между двете страни. Проектът е важен и значим, защото е обърнат изцяло към детската аудитория. Деца от двете държави ще музицират заедно и то на такъв престижен форум като Новогодишния музикален фестивал в НДК. Кой, ако не децата на съвременна Европа могат да осъществят реално процеса на същинското обединяване на континента. Тяхното поколение ще реализира истинското сливане на европейските народи, които все още живеят доста различно. Иска ми се по този „културен мост“ да преминат повече хора! Началото е дадено, нека му пожелаем „На добър час!“ ” – заяви дни преди старта на София среща Люксембург проф. д-р Борислава Танева.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

телец

Този ден е малко по-интелектуален за вас

Този ден е малко по-интелектуален за вас, с други думи -