На 28 април от 18:30 часа Фондация Синергиа и Гьоте Институт България Ви канят на едно специално събитие, посветено на темата за достъпността и съпричастността с хората със зрителни увреждания.

Свързани новини

13.04.2023 09:30

София като на длан или архитектурата като застинала музика

Видян 1545 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 28 април от 18:30 часа Фондация Синергиа и Гьоте Институт България Ви канят на едно специално събитие, посветено на темата за достъпността и съпричастността с хората със зрителни увреждания.

Това е архитектурен уъркшоп за зрящи и незрящи, в който участниците ще изработят архитектурни забележителности на София от пластелин под съпровода на класическа музика.

Събитието ще се състои в библиотеката на Гьоте-институт в София, която е сред малкото места в града, които са пригодени за работа на хора със зрителни увреждания. Гостите ще работят в екип и с подкрепата и насоките на професионален архитект, за да изработят архитектурен макет на столицата със знакови сгради. Това ще бъде и първата творческа стъпка за реализирането на проекта на фондация Синергиа за изграждане на тактилeн бронзов макет на София.

Макетът ще представлява композиция от знакови столични сгради. Подобни макети има в повечето европейски столици, а отскоро и в българския град Велико Търново, където бронзовият макет е на Средновековен Царевец. Крайната цел на фондацията е да се направи бронзова отливка на градския макет, която да бъде разположена на достъпно място в историческата част на София.

„Вярваме, че по този начин ще привлечем вниманието на обществеността към решаването на проблемите на хората със зрителни увреждания в България“, посочват от Фондация Синергиа. Фонадацията е сред най-активните благотворителни организации в подкрепа на незрящите хора в България. Тя съществува от 2015 г. и всяка година организира благотворителни инициативи и реализира проекти в полза на хората със зрителни увреждания.

Събитието в Гьоте-институт ще е придружено от кратка „тактилна разходка“ и исторически разказ в района на Гьоте-институт в самото сърце на София. Така участниците ще са предизвикани да се разходят със завързани очи, за да могат за кратко да се поставят на мястото на незрящите хора и да усетят по-добре градската среда, себе си и другите.

Сърдечно ви каним да участвате в архитектурната работилница!

Вход – свободен.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

близнаци