Свързани новини

24.02.2009 09:18

Смядовска от Карлово

Видян 4604 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вярно е, че в последно време не остана продукт неподложен на репортерско разнищване до последната съставка на смятани за типично български храни и някои видове кренвирши. Загрижеността на земеделския министър по темата няма да закачаме – на него и другите протести са му в повече. Междувремено се стигна до прозрението, че цената не е гаранция за качество в България. За „ 19 минути” тези неща са отдавна изучена територия, обсъдена с вас, но и ние не губим удивлението си от безмерното пренебрежение на потребителските ни интереси от страна на производителите. Дори като става дума за ЛУКАНКАТА, този символ на някогашната празнична трапеза. Навремето наистина беше трудно да се сдобие човек с луканка, сега няма проблем да ядете и по три пъти на ден, стига да имате пари и желание да ги давате за нещо, което в повечето случаи не си заслужава.


Вероятно точно заради носталгията от КФМ са нарекли една от луканките си „Балкантурист”, та даже са добавили „вкусове и мелодии, които помним”. Напразно. „ Балкантурист” може и да е символ на всичко друго, но не и на качество. Никога през години обаче не е била забравяна марката за качество и автентичност на панагюрската, карловската, смядовската луканка. Това разбира се е много експлоатирано от днешните производители и затова имено може да видите „Смядовска”луканка, произведена в карловския месокомбинат. В „Пикадили” струва 22.55 лв. и е от малкото, в чието съдържание е включена сланина, а има и само едно Е. В Смядово между другото не правят луканка като масов продукт, заради приватизация, наследници – знаете как е. Затова пък я правят къде ли още не – тази на „Лотос” Димитровград например струва 19.49 в „Кауфланд”. Панагюрската луканка също се прави из цялата държава. Най-евтината е на пловдивския „БИС 98” – 15.99 ( също в „Кауфланд”) Как го постигат не е ясно, защото другите са поне с 4-5 лева по-скъпи. Тази на благоевградския „КФМ” е 22.27, на старозагорския „Кен”струва 22.97, на варненския „Чико” е 19.55 лв. Карловската луканка е единствената засега вписана като наименование за произход и е притежание на „Бони”. Ставало е дума и друг път,че по тази причина в „Меком” правят „карлОска луканка”. Вече наистина трудно има нещо да ни изненада, но все пак има. Ако се чудите например какво имат предвид от „Бони” като казват, че в луканката им за 25.25 лв. в „Пикадили” има месо от ЕПЖ, трябва да знаете, че става дума за Едри Преживни Животни. Сами се сещайте какви може да са.


В луканката, според автентичните български рецепти, трябва да има свинско, телешко и поне 20-25 % сланина. Да не обсъждаме различния брой Е-та в различните луканки, но само в 2 от 20-тина може да видите съобщение за наличието на сланина. Да не слагат - сигурно слагат, но защо го крият не е ясно.Т е между другото не съобщават и че месото е в повечето случаи замразено, а това е недопустимо. Фермери дори твърдят, че луканките се правят от много старо замразено вносно месо и изрезки. Вярно е, че фермерите не са големи приятели с колбасарите, но твърдението им изглежда близо до истината.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог

Енергетиката и вдъхновението ви ще са еднакво стабилни

Енергетиката и вдъхновението ви ще са еднакво