12.12.2017 13:55

Сляпата Вайша открива Златен ритон 2017

Видян 1172 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В самия край на 2017 година, на 16 декември, се открива фестивала на българското документално и анимационно кино “Златен ритон” в Пловдив.


Два филма ще бъдат представени на официалната церемония по откриването на фестивала. Първият от тях е анимационният  “Сляпата Вайша” на българския аниматор Теодор Ушев, който беше номиниран за наградите “Оскар” за късометражен филм.


Вайша не е като другите момичета; лявото й око вижда само миналото, а дясното – само бъдещето. Разногледите очи на Вайша й пречат да живее в настоящето и тя се озовава между две непримирими времеви плоскости.


На откриването на фестивала ще се състои и официалната премиера на  документалния филм “Монолог” на Ема Константинова и Георги Тошев, посветен на 75-годишнината на големия актьор Стефан Данаилов. “Монолог” ни среща със Стефан Данаилов “отблизо” във всички смисли – отвъд паравана на актьорската суета и в близък план. Стефан Данаилов се открива пред зрителя такъв, какъвто е. Той говори смешно, говори тъжно, говори със самоирония, говори искрено за събитията и обстоятелствата, които са го формирали като актьор и човек. Богатият архивен материал ни припомня някои от най-емблематичните му роли.


Като съпътстващо събитие на фестивала асоциация “Академика 21” и Институт за изследване на изкуствата - БАН ще организират кръгла маса на тема актуалната тема “Хибридно кино”.  В кръглата маса ще участват проф. Мая Димитрова, д.н., д-р Йосиф Аструков, доц. д-р Марин Дамянов, проф. д-р Емилия Стоева, доц. Петя Александрова, д.н., доц. д-р Радостина Нейкова, проф. д-р Надежда Маринчевска, гл. ас д-р Теодора Дончева, проф. д-р Михаил Мелтев, гл. ас д-р Деян Статулов. Кръглата маса ще се проведе на 17 декември от 10 ч. в зала “Пловдив” на Гранд Хотел “Пловдив.


Фестивалът на българското документално и анимационно кино “Златен ритон” 2017 ще продължи до 22 декември.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева