18.11.2008 15:26

СИРЕНА - хайвер и сельодка

Видян 6916 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За черен, червен и други скъпи хайвери може да говорим по празниците. Сега за най-обикновения, така наричан "разбит хайвер". В "Била" продават само собствени опаковки. В "Пикадили" има много голямо разнообразие. В "Т маркет" може да намерите хайвер, произведен от две фирми, но погледът привлича веднага "Хайвер пушен паламуд". Така пише на големите етикети на щанда. Какво да си помислите - първо, от която и да е пушена риба, хайвер не може да се получи. Вземате кутийката, на която също пише "хайвер пушен паламуд" и - второ, търсите евентуално парченца пушен паламуд вътре. Няма. Затова трябва да се чете още. Съставът е :" херингов хайвер, раст. масло, вода, сол, стабилизатор, регулатори на киселинността, консерванти (общо три Е-та), ПУШЕНА СЬОМГА, аромат". Пак гледате кутийката. С голямо взиране може да забележите, че наистина тук- там има микроскопични розови парченца. Това трябва да е пушената сьомга. Цената е 1.55 лева за 140 грама. За 6 стотинки по-малко се продава хайвер с лук или лимон с абсолютно същия състав, само че вместо пушена сьомга и аромат, има лук или лимон.


Фирмата с прекрасно име за разпространител на рибни продукти и деликатеси "Сирена" е доставила на " Т маркет" и сельодка "Чапаев". Струва 4.19 лв. за 300 грама и има надпис само на руски език, но с достатъчно големи букви :" Рекомендуется осторожно принимать с водкой". И да не говорите руски, пак всичко е ясно - водка, сельодка, а за Чапаев трябва да сте чували поне един виц.


За сельодката сигурно знаете, че такава риба няма. Това е просто херинга, маринована по определен начин. Има разни видове маринати и подправки. Специалистите твърдят, че сельодката е най-добра на третия ден от приготвянето й. Иначе очевидно може да издържи и по-дълго време, когато е приготвена, така да се каже, индустриално.


По ирония на съдбата годината 1992 има някакви магически съвпадения в тази история. Фирмата Сирена, изписва се на латиница SIRENA, един от основните дилъри на риба и рибни продукти и деликатеси у нас, е създадена през 1992 г. Магазинът, в който откриваме споменатите продукти ", Т маркет" е на Максима груп, създадена също през 1992-ра и е най-голямата компания за търговия с бързооборотни стоки в Прибалтика. На нашия пазар е от 2005 г. Христо Ковачки, толкова одумван напоследък заради предявените му обвинения за данъчни измами в особено големи размери, отваря първите си магазини през 1992 г., обединени по-късно в магазини "Европа", и ги продава сега на литовската "Максима", собственик на " Т маркет", откъдето можете да си купите например хайвер и сельодка.


 


Ето за по-голяма пъстрота и как изглежда един типичен шведски сандвич с яйца и хайвер. Най-добре е да се използва франзела или питка, разрязана в средата. Намазвате хлебчето с масло или майонеза. Отгоре нареждате кръгове от сварени яйца и поставяте "целувка" разбит хайвер. Може и да украсите от себе си с нещо зелено или маслинка.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.