21.10.2008 15:54

Шунки и бутове

Видян 5018 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

И съвсем слабо осведомените за здравословното хранене знаят, че колбасите, ако не забранени, са непрепоръчителни поне. Но шунка може. Това твърди дори крайният в някои отношения и много почитан напоследък у нас Пиер Дюкан. И има предвид именно шунка, чисто месо. Запомнете тази мисъл!


Най-прочути в Европа без съмнение са Пармската шунка и испанският хамон. Испанските производители на шунка използват технология, разработена от Европейската космическа агенция за оценка на качеството на своя продукт. Методиката, използвана за наблюдение на движението на течностите в организма на астронавтите в полет, се оказала много подходяща за определяне на количеството вода, която остава в пушения бут.


В пармската шунка (Prosciutto di Parma) няма консерванти,или каквито и да било други добавки - тя съдържа само свинско месо и малко сол. Прави се сред хълмовете на Парма - между река Енца и притока Стироне. Само на това място има точно необходимите условия за изсушаването, което трае минимум година. За да бъде защитен продуктът "прошуто ди Парма", през 1963 година е основан Консорциум от производители.


С какво разполагаме ние тук?


Разбира се с "бут от Елена" - напълно подобен на прочутите по света шунки, за които стана дума, но за съжаление на се прави в количества, които да стигат до магазините. За сметка на това филе "Елена" има навсякъде и се прави навсякъде - от Силистра до САЩ. Точно така - в Интернет може да се купи филе "Елена", правено в Щатите. В кой точно щат, не е указано.


Там има всъщност, всякакви селища, наречени на свои прототипи от Европа и всички знаят например, че Париж е в щата Тексас, заради прочутия филм, но чак да има Елена...съмняваме се.


А и бутът и филето са от Елена, точно както прошутото е от Парма - само по тия места, в Еленския Балкан, става имено този вид шунка. Спомнете си консорциума. У нас такива чак глезотии не възприемаме.


Какво обаче в ежедневието си употребяваме като "шунка", защото филето "Елена", където и да е правено си е скъпичко. С две думи - НЕ Е шунка, това което ни продават като шунка, дори "пражката ".


Пражката шунка впрочем е достатъчно известна също в Европа и у нас, просто е друг вид - тя е варена шунка, но пак е от чисто месо. Нали помните тази мисъл. Какво обаче съдържа т.н. "пражка шунка" например на "Браво" - " свински бут, готварска сол, картофено нишесте, овкусител, антиоксидант, желеобразувател".


Шунката "Бохеми" например на "Тандем", препоръчвана за хора, които държат да се хранят здравословно, защото съдържа до 3% мазнини, е от " месо от свински бут,сол, 7 (седем) Е-та, следи от соев протеин и лактоза.


"Какво да говорим за онези шунки, които са произведени от "първокачествени", или  "висококачествени" парченца от някакво месо (свинско, пуешко и т.н.) Това е положението. И след като вече знаете с какво разполагаме, пак не пречи да си приготвите нещо с шунка, освен сандич, или както се пишеше навремето в менютата по заведенията "хемендекс с шунка".


Имаше между другото и "хемендекс с луканка" , но за луканките - друг път.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

риби