До 2050 г. и в двете страни температурата ще се повиши с 3,8 °F, което най-вероятно ще изтласка какаовите ферми от тропическите гори в по-хладните планински райони.

Свързани новини

08.07.2022 11:38

Шоколадът може да изчезне до 2050 г: Учените

Видян 1993 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Когато в света се случи нещо лошо, обикновено можем да разчитаме на едно нещо, което да ни накара да се почувстваме по-добре: шоколад. В края на краищата няма нищо по-хубаво от един добър бонбон или шоколадов бонбон, които да ни утешат в трудни моменти.


Но какво се случва, когато жестокият свят реши да посегне на самия шоколад? Това са въпросите, с които се сблъскваме, след като научихме последната прогноза на Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA): какаовите дървета (от които се отглеждат какаови зърна за производство на шоколад) вероятно ще изчезнат още през 2050 г. поради изменението на климата.


Какаовите дървета са дивите в света на тропическите растения, които изискват много точни условия за отглеждане и развитие. Според NOAA какаото може да расте само на 20 градуса от екватора (на север или на юг), в райони с постоянна влажност и валежи. Понастоящем повече от половината какаови зърна в света идват от две страни в Западна Африка: Кот д'Ивоар и Гана.


До 2050 г. и в двете страни температурата ще се повиши с 15,6 градуса по Целзий, което най-вероятно ще изтласка какаовите ферми от тропическите гори в по-хладните планински райони. Това изглежда като логично бързо решение - докато не се замислите, че повечето от тези планински райони понастоящем служат като горски резервати и резервати за дивата природа (един забележителен пример: планинската верига Атева в Гана - важен горски резерват, където земеделието е забранено). В общи линии се стига до депресиращия сценарий "какво бихте предпочели": А) да отглеждате шоколад, за да задоволите световното търсене, или Б) да запазите естествените местообитания?



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

водолей