27.04.2009 17:09

Сезонът на дините?

Видян 4249 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На някои пазари и в по-големите магазини започнаха да се появяват типичните за летния сезон плодове. Всеки свързва непоносимо горещите дни с динята. Това е един от най-приятните, освежителни и търсени плодове.
Добрата новина за любителите на дини е, че в момента цената непрекъснато пада надолу, но все още продължава да е твърде висока. Сега сочният плод струва около 3.50 лв. за килограм. Само преди седмица пък трябваше да си приготвим левче повече за всяко кило. Като се има предвид, че една средно голяма диня тежи поне 5 кг в най-добрия случай ще дадем 16.50 лв., а в най-лошия – почти 22 лева. Както 19' вече писа един пъпеш също излиза доста солено по това време на годината, но поне е по-малък като грамаж.
Ако обаче сме склонни да платим тази цена за диня, трябва да знаем как да си изберем узряла. Един от сигурните начините е, по които личи какъв е плодът, е да почукаме по кората. Зрялата диня издава чист и ясен, а не глух звук. Жълтото, а не бяло петно на обратната страна, лъскавата кора и възможността лесно да се бели горния слой на кората при надраскване с нокът също помагат за преценката на клиента. Най-сигурния начин обаче си остава първо да си купите само едно парче и да опитате преди да вземете огромния плод.
Родина на динята е Южна и Югозападна Африка, където в някой райони и до сега растат горчиви, дребни, диви форми. Този плод е известен на човечеството от най-дълбока древност. В древен Египет е заемал своето място на трапезата на самия фараон.
Днес с диня се приготвят много интересни неща. Освен че е много вкусна просто нарязана на парчета, тя е и чудесна добавка към всяка плодова салата. Ако я пасираме можем да получим екзотични тропически напитки. Плодът се консумира и в съчетание с бяло сирене като това е основата на популярната динена диета. Кората на динята също се използва в кулинарната индустрия. Тя служи чудесно за съд, в който може да се сервират най-различни вкусотии. Някои хора дори приготвят консервирано сладко от динените кори.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион