30.06.2009 15:53

Сега е времето да обновим и освежим градината

Видян 2996 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 2.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пълното обновяване и освежаване на градината може да бъде направено само за няколко часа. За тази цел трябва да се снабдим с необходимите инструменти, които се предлагат в “Мосю Бриколаж”. Само за 2-3 стотачки може да закупим градинските сечива и уреди, с които да подготвим желаната площ за декорация и озеленяване. Първо трябва да определим значението на тревните площи в дворните пространства, които имат няколко аспекта:
1. С равната си повърхност и наситен зелен цвят оказват благоприятно художествено-естетическо значение и помагат за релаксирането след напрегнатата работа през деня;
2. Поглъщат голямо количество от прах и предпазват почвата от прекомерно прегряване, с което създават своеобразен микро климат;
3. Предпазват почвата от ерозия;
4. Създават фон за растителните групи и акценти в градината, както и контраст с декоративните настилки и цветните групи/бордюри;


Времето на засаждане се преценява в зависимост от мястото и климатичните условия. Това е месец юни и юли. В този период новозасятата трева получава достатъчно влага и кореновата система укрепва добре, за да понесе жестоките зимни студове. Ако площта е заплевена, желателно е да прибегнем с подходящ хербицид. След 2-3 седмици трябва да се прекопае добре на дълбочина 10-15см., като основно се почисти от камъни, корени, и пръстта да се раздроби и заравни добре. Това е моментът за окончателно оформяне на терена – заравняване, оформяне на хълмчета и т.н. 
Торенето става с комплексен NPK (азот, фосфор, калий) веднъж на всеки сезон – пролет, лято, есен, като в периода на усилената вегетация (май-август) използвайте и 3кг/100 кв.м. амониева силитра веднъж на 3 седмици. Първата коситба на новозасятата трева се прави на по-голяма височина на тревата 6-8см. За тази цел може да ползвате специална косачка ''Bosch Rotak'' на цена от 209 лева. През активния вегетационен сезон косете на височина 2-3см. ежеседмично, за сгъстяване на тревата, преди зазимяване оставете тревата на височина 5-6см.
От друга страна е нужно да се валира ежемесечно след косене, за да заравните добре терена, като, ако е необходимо, преди това грапете (почиствайте мъртвата изсъхнала трева). Като алтернатива за постигане на светкавичен ефект могат да се поставят чимове, чиито цени са напълно приемливи 15-17 лв/кв.м. И могат да се намерят в магазините за озеленяване, но тук е нужно да направите предварителна заявка. Те са изрязани ивици трева с дебелина 6-7 см. и вариращи размери, които се нареждат върху много добре подравнен и почистен терен с 1-2 см. пясък за дренаж, в права линия, по наклона на терена.
Получилите се фуги се оформят с гребло, допълват се със смес от почва и пясък за по-бързо съединяване. Уплътняват се с трамбовка и се поливат редовно. Така в рамките на един работен ден може да създадем нужното ни удобство, което да се комбинира с перфектна морава.


 



Дворен комплект YELLOW BALAU за всеки



Пълната почивка минава задължително с комплект от градински мебели от серията  YELLOW BALAU. Градинската колекция на Mr.Bricolage предлага мебели от екзотично дърво и парен бук. Цените започват от 79 лв. за сгъваем стол, 99 лв. за кръгла маса и стигат до 199 лв. за шезлонг. За тези, които искат да допълнят своя набор от градински мебели, в Mr.Bricolage има също така колички за сервиране, люлки и висящ хамак. Мебелите от тази серия са изработени от висококачествена дървесина, обработени по най-новите технологии с масла и специални лакове, за да издържат на атмосферните влияния.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

ДА! Комат в името на формата

ДА! Комат в името на формата

Къде отивате, ако сте в София през ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

везни