Авторът разказва нейната трагична история от друг ъгъл: изравяйки от архивите смъртта на втория й съпруг,

Свързани новини

18.08.2023 15:02

Съзвездие от знаменитости в романа Замъкът на Холивуд

Видян 1693 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Съзвездие от знаменитости марширува в новия неустоим роман, посветен на холивудския блясък и суета. „Замъкът на Холивуд“ е литературният дебют на френския телевизионен водещ Оливие Мин, с който той ни пренася в Лос Анджелис – град на безспирни партита, пълен с хора, готови на всичко, за да успеят. Книгата на издателство „Кръг“ в превод на Иван Баталов и с корица от Стоян Атанасов ( Kontur Creative ) може да се намери по книжарниците. 


За да въвлече в творбата си някои от най-големите имена от шоубизнеса, Оливие Мин поставя в центъра на своя разказ прочутото шато „Мармонт“. Действително съществуващо място, този бароков и разпуснат, елегантен и либертариански хотел е построен във време, когато околностите все още са били обитавани само от койоти. Издигнат е по подобие на френския замък Амбоаз – една от атракциите на река Лоара.


Сменило много собственици, няколко пъти на ръба на фалита и разрухата, шатото е неизменна забележителност на Холивуд, а работещите в него спазват само един закон – пълна дискретност.  През лятото на 1958-а, години след като е превърнала „Мармонт“ в труднодостъпна обител, именитата му управителка и звезда на нямото кино Абигейл Феърчайлд се завръща в хотела.


Присъствието й озадачава всички. Те са наясно с нейния труден характер и хаплив език, но не и с мотивите й да се появи отново. Случайната й среща с младия Уейн Корнуол връща на героинята вкуса към един забравен живот. Красавецът, доскоро скитал из хълмовете на Холивуд, сега има късмета да стигне до легендарното шато.


Той напомня на Абигейл за хора и събития от миналото, затова тя решава да го образова и подготви за опасностите, които крие Меката на киното. Тук всеки ден мнозина са на крачка от успеха, докато други свършват на дъното на някой каньон.  В „Замъкът на Холивуд“ измислицата се смесва с реалността. Прочутите обитатели н a шато „Мармонт“ дефилират в странни и нелепи ситуации от 30-те до 80-те години на миналия век.


Виждаме Джеймс Дийн да скача през прозорци, Джим Морисън да се разхожда и да пада от покриви, а Дюк Елингтън да броди из коридорите нощем, докато „нанизва“ своите музикални композиции. В хотела звездите търсят вдъхновение и отдих, но понякога и убежище. Както е с Джийн Харлоу – легендарната блондинка от 30-те, на която дори Мерилин Монро завижда.


Авторът разказва нейната трагична история от друг ъгъл: изравяйки от архивите смъртта на втория й съпруг, той пита дали в действителност става дума за самоубийство, или истината е друга.  Звездното пътуване стига до 80-те години, когато многообещаващият актьор и комик Джон Белуши намира смъртта си именно в шатото.


Читателите проследяват неговите приятели Робърт де Ниро и Робин Уилямс из прословути холивудски ресторанти и барове до дискретни апартаменти в „Мармонт“, където момичетата и дрогата са в изобилие.  „Замъкът на Холивуд“ е ода за американското кино и музика, но е и страшна приказка, която предупреждава за крайностите, на които са способни, копнеещите за слава. 


Оливие Мин (р. 1967 г.) дели времето си между Лос Анджелис и Париж. Той е телевизионен водещ, журналист и продуцент. Номиниран е за престижната награда 7 d'Or – еквивалент на „Еми“. През 2017 г. публикува биография, посветена на прочутия френски актьор Луи Джордан, която е високо оценена както от критиците, така и от публиката. „Замъкът на Холивуд“ е неговият първи роман.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог