21.08.2015 12:26

Съзвездие от таланти в операта "Дон Карлос"

Видян 1274 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Тази събота операта „Дон Карлос” ще изведе на сцената на Летния театър цяло съзвездие от оперни таланти. Невероятните гласове на тенора Калуди Калудов, баса Ивайло Джуров и сопраното Йоана Железчева ще разкрият пред зрителите любовта, саможертвата и изпепеляващата ревност в кралския двор на Испания през XVI в. Операта от  Верди е част от  афиша на Бургаски музикални празници „Емил Чакъров” 2015 и ще бъде представена на 22 август, от 20:30 часа. В ролята на инфанта на Испания  Дон Карлос, който е влюбен в младата жена на баща си, ще видим големия  Калуди Калудов. Крал Филип II ще бъде изпълнен от Ивайло Джуров, а в нежната Елизабет, която владее сърцата и на двамата, ще се превъплъти неземната Йоана Железчева. Ролята на принцеса Еболи, която от своя страна обича Дон Карлос, но прелюбодейства с краля, е поверена на прекрасната Даниела Дякова. Маркизът на Поса ще бъде изпълнен от Нико Исаков, а Великият инквизитор от Димитър Станчев. Басът Делян Славов ще влезе в ролята на монаха, който вдъхновява Дон Карлос. Режисьор на представлението е Нина Найденова, а диригент Ивайло Кринчев. Автентичните костюми са дело на Цветанка Петкова-Стойнова, а сценографията е една от най-забележителните работи на покойния й съпруг Борис Стойнов. Благодарение на невероятните декори и облекла, публиката ще съпреживее драматизма на събитията от онова време и дори ще може да усети жегата от пламъците на кладата. Безсилен пред платоничната любов, пламнала между сина и съпругата му, крал Филип II ще реши да си отмъсти, като ги изгори. За това си решение той ще получи благословията на Великия инквизитор, но каква ще е развръзката, ще разберем в събота вечер. Гостуването на Калуди Калудов на бургаска сцена е събитие за любителите на красивата музика. Когато  не пее на най-големите сцени в България, тенорът  обира аплодисментите на публиката във виенската Щатсопер и в Ла Скала в Милано. За да се подготви за ролята си на Дон Карлос,  певецът пристигна в Бургас още в началото на седмицата, придружаван от съпругата си Ана Дитри. За последен път „Дон Карлос” е игран в същия звезден състав през лятото на 2012 година. На 24 август остро сменяме настроениeтo  и жанра, защото е време за „Ах, този… мюзикъл!”. В понеделник дамите в публиката ще имат основателна причина да ахнат, понеже  на сцената ще излязат двама истински джентълмени – Орлин Горанов и Орлин Павлов, при това в компанията на красивото сопрано Еделина Кънева. Тримата, заедно с оркестъра и хора на Държавна опера – Бургас, ще представят фрагменти от известни мюзикъли. Концертът е с начален час 20:30 часа в Летния театър. Досега „Ах, този… мюзикъл!” е представян два пъти пред бургаска публика, при това при огромен интерес.


Всички представления в афиша на Бургаски музикални празници  се организират съвместно от Държавна опера-Бургас и Община Бургас в памет на големия маестро Емил Чакъров.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв