Свързани новини

16.02.2009 17:03

С принос към имитациите

Видян 4117 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Когато в България ви кажат „слагате балсамов оцет”, нямат предвид да сложите балсамов оцет, а това, което тук е прието да се смята, че е. Вероятно и в други страни е така, защото истинският балсамов оцет е истински скъп, много скъп. На щандовете в масовите магазини има поне 5-6 „балсамов оцет”, някои дори „от Модена „ , но те са имитации. Оригиналният балсамов оцет се прави наистина в областта около Модена и никъде другаде. Два вида е – отлежавал над 25 години и отлежавал най-малко 12 години. Имитациите също са с различно качество разбира се, но у нас е малко трудно да различите поне по-добрия. Както е известно, тук и цената не е най- точният показател.


Какво имаме за избор – бутилки по половин и по четвърт литър. В „ Била” например може да видите „Монини” от Модена за 6.69, „ Олиатилиа” също от Модена за 4.99, „Филипо Берио”- 3.99 лв за четвърт. „ Елиа” също четвърт е 4.59, но и по начина на изписване на буквите, и от етикета разбирате, че това е гръцки балсамов оцет. Има и един, чийто надпис е „ Modena оцет balsamic” и ви е ясно от пръв поглед колко това е фалшива течност, а иначе струва 4.99 за четвърт. Споменатите оцети имат трайност между края на тази година до 2013 година. Единственият със „срок: безсрочен” е „Карпели”, цената му е 6.59 за половин литър. В „Пикадили” въпросният „Карпели” струва 6.95 лв. Тук единственият „безсрочен” е „Монарели Фидерцони” за 6.65 лв. „Мацети” ,естествено от Модена е в 2 варианта за четвърт литър – 9.39 и за 4.99 лв. Имаме още „Кюне” – 5.85 за четвърт, произведен в Хамбург – ясно, също по четвърт червен и бял „Сен Лазаро” по 2.49 лв. От етикета се разбира, че това е „балсамова подправка”, произведена неизвестно къде в ЕU и че бялата съдържа ябълков оцет и гроздов сок, а не само гроздови продукти, както е в другите балсамови течности. В този случай и цената очевидно е някакъв ориентир. В „Била” между другото „Сен Лазаро” струва 3.39 лв.


За 2.49 лв. в „Пикадили” ( сигурно го има и другаде) продават български „балсамов оцет”, произведен във Винпром Русе. Твърди се, че е направен „ по оригинална технология от висококачествени виноматериали и представлява балансирана смес от винен оцет и гроздов концентрат, който отлежава поне 6 месеца в дъбови бъчви, за да добие необходимата плътност и хармония на вкуса”. Не е ясно какво се има предвид като „оригинална технология”, най-вероятно става дума за тяхна си технология на Винпром Русе, и в този смисъл оригинална. Няма значение. Ако се заинатите да четете и най-ситните букви, ще видите, че тази течност „съдържа сулфити”. Хич не се притеснявайте – написано е по-скоро за авторитет, защото сулфити има дори в био-вина. Всички вина съдържат дори малко количество сулфити – те са естествен резултат от превръщането на гроздовия сок в алкохолна напитка. Истината е, че все пак от 2006 година европейските винопроизводители са длъжни да изписват, че виното съдържа сулфити. Не


че портокаловият сок не съдържа, де.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

рак