Свързани новини

12.10.2009 18:25

Рецесията в САЩ свърши, но растежът ще е умерен

Видян 2093 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Рецесията, в която изпаднаха САЩ за близо две години, свърши, но икономическият растеж може да бъде забавен заради високата безработица, показва проучване сред икономисти, цитирано от БГНЕС.


"Голямата рецесия приключи", според консенсусната макроикономическа прогноза на 44 анализатори от National Association of Business Economics (NABE). "Проучването показа, че голямото мнозинство от икономисти смята, че рецесията е приключила, но възстановяването на икономиката вероятно ще бъде по-умерено от обикновеното след резки спадове, съобщи председателят на NABE Лин Рийзър. Над 80% от анкетираните икономисти считат, че растежът вече е започнал, според изследването, осъществено от 2 до 24 септември. То показва още, че над тригодишната криза на пазара на недвижими имоти в САЩ, епицентър на финансовата криза, която сложи спирачки на растежа, е много близо до своя край, като догодина се очаква растеж, съобщи Рийзър, главен икономист в Point Loma Nazarene University.
Според изследването ключовите области на тревога са увеличаващият се федерален дълг и нивата на безработицата, "която се очаква да остане много висока догодина". Според прогнозите безработицата трябва да се увеличи до 10% през първото тримесечие на следващата година и да се установи на 9,5% до края на 2010 г., а инфлацията се очаква да се задържи на сегашните си нива. "Добрата новина е, че тази дълбока и продължителна рецесия изглежда приключва и с подобряването на положението на кредитните пазари, американската икономика може да се върне към солиден растеж догодина, без да се тревожим за увеличаващата се безработица", отбелязва NABE. Американският долар обаче ще отслабне още повече гази година и ще остане слаб през 2010, показва изследването.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

везни

Не е от съвсем лесните дни

Не е от съвсем лесните дни, все пак вторник е рязък по