Празник за освобождението

Свързани новини

12.10.2023 10:30

Разлог отбеляза тържествено 111 години свобода

Видян 996 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С поредица от събития на 11 октомври Община Разлог отбеляза 111-ата годишнина от своето освобождение

Празничният ден започна с тържествена Света литургия по повод 111 години от Освобождението на Разлог в Църквата „Св. Благовещение Богородично“.

Веднага след това на централния площад Преображение, децата от всички детски градини в града извиха най-дългото хоро.



Празникът продължи от 19.00 часа със спектакъла Искри – Национална гвардейска част, ритуал по вдигане на знамената, поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски.



Празникът на град Разлог се отбелязва по стар стил на 11 октомври с решение на Общинския съвет от 27 февруари 2018 г. От 1993 г. до 2018 г. се чества на 24 октомври по нов стил според решение на Общинския съвет от юли 1993 г.




Празникът е посветен на освобождението на града, който тогава се нарича Мехомия, от османско иго от Родопския отряд под командването на ген. Стилян Ковачев по време на Балканската война (1912 – 1913 г.). Това е най-многочисленият отряд – 25 хиляди души. В хода на военните действия Родопският отряд воюва на широк фронт в тежък планински терен. По пътя си отблъсква противниковите сили от долината на река Места и влиза в Мехомия (Разлог). Овладява Тъмръшкия клин, завзема Доспат, освобождава Дьовлен (Девин), Пашмакли (Смолян), Райково, Устово, Палас (Рудозем) и Даръдере (Злаготрад). До края на войната частите му навлизат в Беломорието и завземат Сяр и Просечек, Ксанти, Драма и Кавала, след което се прехвърлят към Дедеагач и стават част от новосформираната Четвърта българска армия.

По предварителния план атаката на Мехомия е предвидена за 9 октомври, но настъплението се забавя заради проблеми с координацията. На този ден се провежда най-важното в Разложко сражение край село Елешница с пристигащото от Неврокоп подкрепление от османска войска и башибозук.

Българската армия успява да спре противника, да го разбие и разпръсне обратно. Сутринта на 11 октомври 1912 г. градът осъмва опразнен от османските войскови части. Под прикритието на нощта те се оттеглят без бой през Пирин. В града пристига дружина от 27-ми пехотен Чепински полк, която има задача да предотврати евентуална съпротива на мюсюлманското население или саморазправа с тях. Следобед пристига основната част на 27-ми пехотен Чепински полк под съпровода на духова музика.

"Уважаеми съграждани, нека днешният ден ни дава сила и увереност, че заедно ще продължим развитието на Разлог, превръщайки го в достоен европейски град. Град от древността към вечността, гостоприемен домакин, и пазител на традициите и историята на нашите предшественици. Град, в който живеят горди хора, които са готови, както предците ни, да отстояват, без страх, достойното бъдеще на Разлог. Хора, които са готови да устоят на всякакви заплахи и една единствена цел - да пребъде Разлог. Честит празник!" Това каза в специално изявление временно изпълняващият длъжността кмет на Разлог Иван Гюров.



Снимки: Община Разлог



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

везни