06.08.2018 14:08

Разкриха загадката на Стоунхендж

Видян 1344 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Тайната за произхода на Стоунхендж - древния мегалитен паметник в Уилтшър, Великобритания, занимава общественото и научното въображение повече от сто години. И докато повечето проучвания търсят отговор на въпроса защо е построен Стоунхендж, малко е известно за това кой стои зад изграждането му.Отговор на тази загадка дава ново изследване, съобщават ДПА и в. "Дейли експрес".
 Анализ на костни фрагменти, направен от специалисти от университети във Великобритания, Франция и Белгия, подкрепя схващането на археолозите, според което гигантските мегалити са пренесени на разстояние от 260 километра от каменоломна в Западен Уелс.
Изследвайки резултатите от анализа на стронциеви изотопи в костните фрагменти на 25 души, чиито останки са намерени в близост до монумента, учените са установили, че поне десет от тях не са прекарали живота си в района на Стоунхендж, а са дошли от Западен Уелс, откъдето идват и каменните блокове.
Според специалистите част от телата, погребани край Стоунхендж, са на хора, участвали в изграждането на мегалитния паметник.Резултатите свидетелстват за междурегионално текучество на материали и човешки ресурс", пишат изследователите в сп. "Сайънтифик рипортс".


Източник: Дарик


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Защо ни правите на будали? Смисъла на побиването,построяването на тези огромни каманци Е самата ЗАГАТКА на Стоунхендж,а от какви камъни са построени или какви кости са открили там .Ами че те могат да "разкрият" и стари кенове от бира около камъните.И това ли ще е разкритие на загадка,какви са тия кенове и кой ги е изпил?Могат чрез спектрален анализ да "разкрият" и че камъните са примерно от мината на Ковачки -"Чукурово",но това все така нищо не обяснява защо са там тези Стоунхендж камъни. Така че за сега абсолютно нищо не е разкрито около Стоунхендж.Точка!

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Защо ни правите на будали? Смисъла на побиването,построяването на тези огромни каманци Е самата ЗАГАТКА на Стоунхендж,а НЕ от какви камъни са строени или какви кости са открили около тях на "строителната" площадка .Ами че те могат да "разкрият" и стари кенове от бира около камъните или някоя разпрана маратонка.И това ли ще е разкритие на загадка,какви са тия кенове и чепици и кой ги е ползвал? Могат чрез спектрален анализ да "разкрият" и че камъните са примерно от мината на Ковачки -"Чукурово",но това все така нищо не обяснява защо е там тази Стоунхендж ЗАГАДКА. Така че за сега абсолютно нищо не е разкрито около Стоунхендж. Точка!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог