Свързани новини

16.03.2010 17:00

Разкопките няма да забавят строежа на метрото

Видян 2394 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Няма да има забавяне на строежа на метрото заради откритите останки от средновековна църква и антични сгради в София. Екипът ще бъде подсилен с още работници. Строителството ще бъде извършвано без наруване на археологическите пластове, уверяват от Столичния метрополитен. Заедно с метрото столичани ще получат и голям археологически комплекс, обещават от оттам.


На ценните исторически постройки работниците се натъкнаха на 11 февруари в района на ЦУМ в столицата, съобщи dnes.bg. По време на строежа на метрото те попаднали на останки от църква. За съжаление греблата на машините са разрушили част от запазената стена на средновековната постройка. Най-ценното обаче - два стенописни пласта, са запазени. Според археолога Снежана Горянова е реална възможността те да са от втората половина на ХІІ-ХІІІ в. Вторият пласт е с доста по-ниска художествена и научна стойност. Той е късна замаска, вероятно от османския период, обяснява Горянова. Докато в по-ранния стенописен пласт се виждат изобразени фигури, което дава надежда да бъдат открити интересни фрески.


Находките говорят за християнски обичай, според който гробните места са използвани по няколко пъти. В един от гробовете археолозите са намерили останките на жена и малко дете. За да си платят преминаването в отвъдното, до главите им е поставена медна монета.


В южната част на обекта са открити останки и от антични сгради, най-вероятно от периода V-VІ или VІІ в.


Находките в настоящия изкоп за метрото са изненада, защото тази площ не е проучвана. Отделни изкопи са правени при прокарването на модерната канализация на столицата, но на тях не са присъствали археолози.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес фокусът ви може да се измести към практичните аспекти


Днес фокусът ви може да се измести към практичните