Свързани новини

19.11.2020 10:02

Пускат първата пощенска марка, посветена на Христо Явашев-Кристо

Видян 1578 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ликът на световноизвестния български скулптор и художник Христо Явашев-Кристо, който тази година почина на 85-годишна възраст, е вече на марка от Български пощи. Дизайнът и илюстрацията е дело на Михаела Караджова, известна с артистичния псевдоним Stalker since 1993, предаде бТВ.


"Това е първата пощенска марка за Христо Явашев, известен като Кристо, и е първата марка с моя дизайн и илюстрация върху нея. Казвайки това на глас и пишейки го е сюреалистично, защото е отвъд мечтите ми", споделя Михаела Караджова във "Фейсбук".


Пощенската марка в блок излиза в тираж от 5100 броя, като със специалния пощенски печат отбелязват 85-годишнината от рождението на Кристо.


"Поканата да проектирам специален печат и пощенска марка за такъв невероятен артист като Кристо, на когото се възхищавам, е нещо, което ще помня завинаги с чест и благодарност", казва Михаела. 


"Отне ми седмици, за да имам смелостта да започна неговото портретуване. Когато нещо е толкова голямо и се възхищаваш на човека, който ще портретуваш, изпитваш нуждата да покажеш уважение към неговата личност и изкуство и да не прецакаш нещата", допълва илюстраторката.


"След почти обсесивно дълги проучвания, четене на книги, статии и разглеждане на албуми за Кристо, стигнах до идеята той сам да се опакова в пощенския блок с неговото изкуство", казва Караджова.


"Кристо е гражданин на света, но вярвам, че Париж е свещено място за него. Париж е мястото, където той среща Жан-Клод през 1958 г. и годината, в която те се влюбват. По думите му: "След като избягах от България през Прага, мечтата ми беше да отида в Париж, където се случваше всичко", допълва тя.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 19.11.2020 12:54

    Марка с лика на този родоотстъпник? - пореден позор. Има толкова достойни българи, чийто лик трябва да е на марка.

  • 001 Anonimen 19.11.2020 12:54

    Марка с лика на този родоотстъпник? - пореден позор. Има толкова достойни българи, чийто лик трябва да е на марка.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.