Свързани новини

24.12.2022 14:12

Проблем ли е, ако не сте в празнично настроение и дори ви се остава сам по Рождество и НГ?

Видян 3384 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Трябва ли да се чувстваме виновни, ако не сме в т.нар. "празнично настроение"? И, ако дори бихме желали или се налага да бъдем сами по празниците? Психолозите са единодушни: не само, че не е проблем, свърхочакванията за коледно-новогодишния период всъщност са психологическото предизвикателство. При това, подсливано от наложената медийно традиция какво "трябва", какво "не трябва" и най-вече какво "всички трябва" и "никой не трябва". А това е нещо, което денонощно ни се набива в главите, особено чрез рекламите, чиято единствена цел е да ни продадат неща, от които често нямаме реална нужда.


Ето защо!


Няма нищо задължително в изпитването на празнично настроение, категорични са световните психолози. Фалшивият позитивизъм е не по-малко вреден от постоянния негативизъм, допълват експертите.


Даже астролозите препоръчват да избягваме излюзиите, защото от следващата година се очаква да убие много от тях.


Ако чувствате униние, това не е "неправилно", а дори е здравословно. Защото означава, че просто сте изморени от тази нелека година и почивката в следващите 8 почивни от 10 дни идва точно навреме за вас. Ако не ви е до купон, правете простите неща, които ви разтоварват - разходки, тичане, плуване, спа, пътешествие - дори да бъде на 5 км, а не до Маями, Малдивите или Куба - важна е смяната на обстановката. Дайте си време да се наспите - няма по-добро лекарство от спокойния сън. Прочетете нова книга, вижте нов филм - не излъчваните за 388-и път по родните канали.


Изобщо, не само нямате нещо, което да не ви е наред, а даже напротив: според психологическата теория на ръста при вас всичко е ОК.


При прекалено ентусиазираните от празниците обаче може и да има скелети в гардероба.


Хиперболизирането на празника често е показател за психопроблем. Повод за компенсация.


Същото важи и за хиперболизирането на ролята на символ като подаръка - ние да сме купили най-невероятните неща за близките хора, те да ни поднесат още по-невероятни.


Това е излишно психическо натоварване и суперочакванията може да породят ненужни травми, ако не бъдат изпълнени в реалността. Особено важно е това да проумеят дамите (според международните изследвания те са по-податливи на празнични депресии).


Много по-добрата позиция е да не очаквате кой знае какво и да бъдете приятно изненадани от подареното или пък вие да сте взели нещо нужно и желано, а не изумително и прескъпо.


Много често даровете, които са плод от хиперболизиране, носят огромна доза егоизъм и показност, понеже някой мисли, че по този начин получава компенсация заради комплекс за малоценност, избива мания за величие или иска да не можете да отговорите на същото ниво, така че да ви притисне и да ви потисне.


Тези неща са в пълен разрез и в абсолютно противоречие с идеята на Рождество. Както е известно от конкретната библейска сцена - тя е повече от скромна и това никак не е случайно.


Няма нищо задължително и в толкова модните тази седмица (а това ще предължи през следващата и по-следващата) равносметки, обобщения и анализи какво на някого се е случило през тази и какво си пожелава за идната година.


Нито сте длъжни да сте поставили световни рекорди и да сте направили милиони през 2022 г., нито пък да изкачите Еверест или да бъдете богат като Мъск през 2023 г.


Как е най-добре да постъпим, за да не се дразним от нагласените снимки и истории на другите, за които няма как да знаем доколко са верни: направете си дигитален детокс. Ако е важно за вас, пишете и отговаряйте на съобщения по месинджърите, но не се ровете във фийда.


Последният празничен лайфхак за щастие, който даваме на старта на коледно - новогодишния маратон, също е важен.


Ако нямате желание да се събирате с хора или нямате с кого да бъдете, т.е. оставате сам, не бива да чувствате това като проблем, като причина да страдате, поради някаква идея за аутсайдерство.


Напротив, психолозите наричат оставането сам именно по тези празници ясно и категорично: СОЦИАЛНА СМЕЛОСТ.


Според тях това е чудесен момент да пречистите съзнанието си и да отделите време за вас си, да окажете внимание и да почувствате любов към себе си.


Това всъщност е много по-добър избор, смятат те, понеже пребиваването в токсична семейна или приятелска среда, което често ни се налага именно в този момент на годината, а сега и почивните дни са рекорден брой особено около Коледа, е противопоказно за нашето "ментално благосъстояние", както те експертно се изразяват.


Сиреч, изобщо не бива да изпитваме вина, ако сме сами по празниците. Сега с особена сила важи правилото, че това е за предпочитане пред недобрата компания.


А що се отнася за подаръците - винаги избирайте най-хубавите за себе си, защото това показва здравословно мислене и е абсолютно нормално и логично. 


Световната статистика показва, че каквито и празнични депресии да се образуват всяка година през коледно - новогодишния маратон, това е сезон с рязко намаляваща крива на самоубийствата. Така че Рождеството наистина ни действа като утвърждаващо живота, заключават психолозите. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог