Свързани новини

17.06.2020 10:55

Повече мускули = по-силна имунна система

Видян 1565 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Ново проучване в списание Science Advances предоставя доказателства за възможна връзка между мускулната маса и здравето на имунната система, което показва, че повечето мускулести хора вероятно се справят по-добре с инфекциите. Според документа, мускулната тъкан действа като своеобразно убежище за имунните клетки, където те могат да се подслонят и да избегнат "изгарянето" си от постоянната битка срещу нахлуващи патогени.


Изследователите от известно време знаят, че Т-клетките, които идентифицират и убиват вируси и вредни бактерии, се изчерпват, когато се сблъскват с хронични инфекции, което води до отслабен имунен отговор. Това често е придружено от физическо изхабяване, известно като кахексия, което обикновено включва загуба на тегло и намаляване на мускулната маса.


Авторите на проучването заразили мишки с вирус, известен като вирус на лимфоцитен хориоменингит (LCMV) и установили, че той е накарал мускулите на гризачите да отделят увеличено количество сигнален протеин, наречен интерлевкин-15 (IL-15). Това от своя страна спомага за поддържането на наличието на мускулно инфилтриращи лимфоцити (MILs), които са недиференцирани имунни клетки. Те съдържат високи нива на Т-клетъчен фактор 1 (Tcf1), което означава, че имат силна способност да се развиват в Т-клетки и да се разпространява.


Увеличаването на IL-15 след заразяването накара повече MILs да се насочат към мускулната тъкан, където те влизат в участъци, които не са възпалени. Тъй като Т-клетките извън тези мускули се изтощават от непрекъсната активност и излагане на възпаление, след това тези MIL са в състояние да се втурнат в заразените зони и да ги снабдят чрез диференциране в нови Т-клетки.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.