Свързани новини

04.04.2013 13:32

Популацията на пеперудата Монарх се е свила драстично

Видян 1986 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лошата новина е, че площта, на която се е настанила популацията от пеперуда Монарх в Мексико, се е свила с 59% спрямо миналата година до 12 000 кв. м. Още по-лошата новина е, че това, единодушни са всички учени в областта, не е временно явление, поради някакви специфични условия на годината, а устойчива тенденция от последните десетина години, пише gorichka.bg.


А защо изобщо ви занимаваме с някакви си насекоми, били те и монарси? Ето защо. Ако някога сте се чудили как така група щъркели, с техните миниатюрни главички, успява да прелети от Горно Уйно до Близкия изток, след което да намери отново гнездото си в Долно Уйно, при това без карта, компас или каквито и да било уреди, без които всеки съвременен летец, с всичките години образование, обща култура и тренировки би се изгубил безвъзвратно, то почакайте да чуете историята на пеперудата Монарх, ако вече не сте я чували.


Пеперудата Монарх започва живота си някъде в Мексико, след което, по примера на споменатия дългокрак пернат, мигрира до Канада, изкарва там лятната ваканция и отново се връща в Мексико. За разлика от дългокракия пернат обаче поради кратката продължителност на живота на тези прекрасни насекоми, докато това се случи се сменят три или четири поколения.


Това е една от най-големите загадки пред учените, занимаващи се с този тип наблюдения. За съжаление и тази загадка е на път да си остане неразгадана. Което е само едната страна на проблема с изчезващите пеперуди Монарх.


Заедно с пчелите тези пъстрокрили миниатюрни пътешественици са отговорни за разпръсването на цветния прашец или, с други думи, за размножаването на растенията.


Какви са точните причини също не е съвсем ясно, но според един възможен сценарий в Щатите са разработили ГМО соя, устойчива на хербициди, което пък позволява изтребването на така наречената млечна трева (Asclepias syriaca), която пък се оказва основна храна на ларвите на пеперудата Монарх.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Може да откриете, че прекарвате повече време сами

Дали заради разпукващата се пролет или просто е дошъл