Свързани новини

14.08.2021 08:08

Похвали се сам: отделя допамин и ставаш по-щастлив, а как се прави?

Видян 3177 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Укорът: "Да не умрЕ циганката, дет те хвалеше", се оказва сбъркан, категорични са психолозите. Всъщност, да се хвали сами е много полезно. С тази разлика, че е най-полезно да го правим писмено. На това сме посветили днешния си лайфхак.
Психотехниката Похвали се сам е чудесен истински заместител на фалшивата позитивност, за която вече сме писали е е много вредна, ала все по-разпространена. Вместо това вече е доказано и научно чрез международни изследвания - самопохвалата води до отделяне на добри дози допамин, а този хормон ни прави по-щастливи, по-доволни от живота. Това е и най-сигурният лек срещу депресии, лошо настроение, гняв, завист и омраза - червеите, които ядат душите ни отвътре, а това има и чисто физиологически измерения.
Ето какво реално да правим, когато имаме нужда от похвала, не я получаваме от завистниците наоколо, или просто не сме в най-добрата си психоформа и имаме нужда, също като Барон Мюнхаузен да се хванем за косата, за да се изтеглим от тресавището. Лайфхак след лайфхак, изберете кой ви пасва най-добре, а можете да се възползвате и от всичките накуп:
1. В началото на деня или предишната вечер си напишете списък с 15-20 задачи, като не е нужно те да бъдат тип Да променя света, Да стана премиер на България или подобни, а може повечето от тях да са нещо като: да си направя един хубав чай, да изпия коктейл вместо минерална вода на срещата в 14 часа, да отделя час за една хубава разходка на сянка, без да ми пука за времето, вятъра и хората наоколо, за разбитите плочки, навъсените физиономии, всеобщата скръб и жалост и трупащият се непрекъснато върху нас прашоляк...Отмятането им, когато се приберете вкъщи гарантира ударна доза допамин и хубав сън, който пък е рецептата да се събудите по-бодри, по-енергични, по - добре настроени към света и хората на другата сутрин. Когато тръгвате да изпълните още 15-20 задачки - закачки, на които


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци