Свързани новини

14.05.2021 17:15

Почина Спенсър Силвър - изобретателят на лепилото за лепящи листчета

Видян 2017 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Спенсър Силвър, на снимка вляво, е изобретателят на лепилото, използвано за един от най-известните продукти на корпорация 3M - лепящите листчета, почина на 80-годишна възраст, предаде Асошиейтед прес.


Спенсър Силвър работи в лаборатория на компанията през 1968 г., когато открива уникална адезивна формула. Тя позволява бележки лесно да се прикрепят към повърхности, да се отстраняват и да се залепват отново, без да оставят следи като други лепила.

В продължение на няколко години Спенсър Силвър търси практическо приложение на лепилото, наричайки го "решение, което чака проблем за разрешаване". 


През 1974 г. колегата му Арт Фрай излиза с идеята да използва лепилото, за да предотврати падането на хартиените отметки от книгата му с църковни песни.

Самозалепващите листчета, първоначално предлагани под друго име, се появяват на пазара през 1977 г. Популярността им обаче идва през 1980 г., когато се сдобиват със сегашното си наименование. Понастоящем те са един от най-продаваните потребителски продукти на корпорация 3M.

Спенсър Силвър се пенсионира като корпоративен учен през 1996 г. За времето си в 3M той има 37 патента. Носител е на редица отличия, сред които наградата на Американското химическо общество за творческо изобретение през 1998 г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

овен

В днешния последен априлски ден

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. В днешния последен априлски ден и в навечерието на