Свързани новини

29.04.2009 11:13

Плугчиева: Политиците сме в дълг към културата

Видян 1537 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Българските политици сме в дълг към културата, а тя е един от най-лесните и бързи начини да се интегрираме в европейското пространство". Това заяви вицепремиерът Меглена Плугчиева на започнали днес европейски семинар "Регионално, градско развитие и култура" в Археологическия музей в столицата, предаде БГНЕС.


Той е част от голям европейски проект наречен "Мобилизиране на културата за регионално развитие", осъществяван от европейската инициатива "Душа за Европа". Събитието в София ще бъде последвано от подобни семинари в Прага, Чехия и Клуж, Румъния.
Целта е да се създаде платформа за диалог между европейските, националните, местните власти и гражданското общество по въпросите на културата като двигател на развитието. Семинарът ще се проведе в рамките на един ден и ще бъде разделен на три панела.
"С този семинар ние правим важна практическа крачка в много важна насока, да превърнем културата в определящ фактор, обогатяващ живота ни и развитието на населените места", заяви Георги Пирински председател на НС, във встъпителните си думи на форума. "Ние сме в състояние да работим за обща кауза, жизнено важна не само за България", подчерта той.
"В оперативна програма "Регионално развитие" можем да се възползваме от културните ценности, с които разполагаме", напомни министър Плугчиева. "С политика не може да се прави култура, но с култура може да се прави политика", заяви тя пред участниците във форума. Културата е една от слабите политики на ЕС, заяви във встъпителните си думи Карстен Расмусен от Главна дирекция "Регионални политики" на ЕК, чието изказване предизвика подчертан интерес. Той каза, че България още няма свой бранд, че няма още търговска марка в областта на културата, творчеството и иновациите в европейското пространство. Расмусен напомни, че ЕС финансира и културата, и че това също е ресурс, който може да се експлоатира. Той каза, че България е разнообразна държава, която трябва да разчупи образа си като аграрна страна, известна с евтините си плажове и питиета, и която има възможност да стане страна на древната и модерна култура. "Има строги правила за харчене на обществените фондове и когато отпускаме средства, това трябва да доведе до дългосрочни резултати", каза още Расмусен.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион