07.10.2015 11:15

Писателка от Беларус е фаворит за Нобелова награда за литература

Видян 2613 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Време ли е Харуки Мураками да спечели Нобеловата награда за литература? Този въпрос дежурно се задава в началото на октомври, подклаждан от големите брокерски къщи и дори се е превърнал в нещо като шега; дори самият японски писател се принуди да заяви публично, че не е кон в спортни състезания. При пълното мълчание, поддържано от Нобеловия комитет обаче дните преди връчването на наградата на 8 октомври са едни от малкото, в които световете на литературата и залаганията се срещат, съобщава КРОСС.


Все пак нещо се знае: Нобеловият комитет е разгледал 259 предложения от издатели, литературни кръгове и университети, пише блогът на Wall Street Journal. От тях те са пресели 198 - включително 36, които се появяват за първи път, и бавно са свели списъка до 5 имена. Между май и октомври комитетът се концентрира изключително върху техните произведения, които разисква с помощта на външни експерти, специалисти и преводачи, ако е нужно. Победителят ще бъде обявен утре в 14 ч. българско време.


В топ 5 на букмейкърите и тази година са същите имена. Водеща с шансове между 6 и 4 към едно този път е разследваща журналистка и писател от Беларус Светлана Алексиевич. Наричана "археоложка на комунизма" и "морална памет на сриналата се съветска империя" заради книгите си за живота в СССР, базирани


на стотици интервюта с обикновени хора, тя е в списъка с потенциални лауреати от години. На второ място е също вечния кандидат Харуки Мураками с шансове 7 към 1, а трети кениецът Нгуги уа Тионго (на български познат със "Съцветия от кръв"). Американците Джойс Каръл Оутс и Филип Рот също са със силни залози.


Австрийският драматург Петер Хандке, албанският писател Исмаил Кадаре и сирийският поет Адунис са в непосредствена близост до петицата според брокерите. Най-голям "скок" в шансовете си спрямо миналата година са направили корейският поет Ко Ун и носителят на "Букър" от тази година Ласло Краснохоркай от Унгария, казват пред "Гардиън" от брокерската къща "Ладброукс", известна с няколко точни удара.


Миналогодишният победител, французинът Патрик Модиано, имаше шансове 10 към 1 при тях.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

риби

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа, което