С целия си непрогледен мрак романът на Луи-Фердинан Селин всъщност е дълбоко човешки и състрадателен текст, чийто подвиг е в безмилостното разобличаване на истината.  Неслучайно заглавието се нарежда сред стоте най-велики книги на всички времена, определени от 100 писатели от 54 страни.

Свързани новини

10.03.2023 13:44

Пътешествие до края на нощта с ново издание

Видян 1986 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Ново издание на „Пътешествие до края на нощта“ – едно от върховите постижения на антивоенната литература, влиза в Бисерната поредица на издателство „Колибри“. С целия си непрогледен мрак романът на Луи-Фердинан Селин всъщност е дълбоко човешки и състрадателен текст, чийто подвиг е в безмилостното разобличаване на истината.  Неслучайно заглавието се нарежда сред стоте най-велики книги на всички времена, определени от 100 писатели от 54 страни.


„Пътешествие до края на нощта“ (Колибри) е едновременно автобиография и фикция. С богат на находки и шокиращ език, авторът ни увлича с героя Бардамю и неговия двойник Робенсон в едно гротескно пътешествие през живота, през света и през смъртта. Бардамю преживява войната, лута се из джунглите на колониална Африка, живее в нечовешкия свят на индустриална Америка, лекува сиромасите в едно от парижките предградия, навсякъде следван от верния си и омразен Робенсон. Двамата стигат до края на самите себе си, там, където човешкото се разпада и освободен от всяка условност, индивидът се показва в цялата си окаяност.


„Пътешествие до края на нощта“ звучи и като подигравка със света, и като израз на човешката болка. Звучи като преобърнато обяснение в любов към един свят, който не може да обича, един последен, задавен с кръв смях пред най-тъжната шега, един истински реквием за човечеството, видяло необратимия залез. Рядко се появява литература, чиято хуманност е напълно отвратена от света – отвратена от войната и нейната хладна воля, от империализма, който лакомо убива, от капитализма, който безскрупулно експлоатира. Песимизъм, погнуса, нихилизъм – така е видяна в романа задушаващата атмосфера на една планета, на която смъртта се разхищава, а животът остава безсмислен, ненужен и неоправдан като ценност.


Луи-Фердинан Селин (1894–1961) е роден в Курбьовоа, край Париж. Участва като доброволец в Първата световна война, получава военен медал и кръст за храброст, след тежко раняване е демобилизиран и работи като тиловак в Камерун и Англия. След войната завършва медицина и участва в хуманитарни мисии в Африка и САЩ. През 1930 г. се завръща във Франция и става лекар в парижко предградие, а през 1932 г. публикува първия си роман „Пътешествие до края на нощта“, който получава наградата „Рьонодо“ и е възприет като голямо литературно събитие. Селин съчетава форма и съдържание, като използва безпрецедентен за френската литература разговорен език и цинизъм на изказа в онзи момент – те се оказват единственото оръжие, способно да провокира реакция в един самозабравил се свят на насилие и алчност. Четири години по-късно излиза романът „Смърт на кредит“ и затвърждава репутацията му на новатор и на необикновен талант. През 1996 г. българският превод на „Пътешествие до края на нощта“ получава Наградата на Съюза на преводачите в България. В настоящото издание е включена илюстрация на Теодор Ушев, а художественото оформление е дело на художника Иво Рафаилов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.