Първо международно изложение за съвременно изкуство в България

Свързани новини

16.01.2024 14:01

Първо международно изложение за съвременно изкуство в България

Видян 806 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От 03 до 06 октомври 2024 г. България за първи път ще стане домакин на престижно международно изложение за съвременно изкуство. „Sofia Art Fair“ ще се проведе в иновационен форум  „Джон Атанасов“ в София Тех Парк и ще обедини художници, галерии, колекционери, представители на бизнеса от различни страни и международната професионална общност. 


В рамките на три дни посетителите на „Sofia Art Fair“ ще се насладят на творчеството на актуални съвременни художници и ще се запознаят с  разнообразието и тенденциите в най-новото изкуство. Програмата от съпътстващи събития ще постави на фокус теми като изкуствения интелект и виртуалната реалност, хоризонтите и предизвикателствата, които технологията разкрива пред творците и културата като цяло.


Предвидени са специални кураторски обиколки, които ще запознаят отблизо гостите с творбите на участниците, срещи с автори, както и богата съпътстваща програма с изявени гости от България и Европа. Така „Sofia Art Fair“ ще се превърне в платформа за значими срещи, създаване на лични и професионални контакти, а най-изкушените ще могат да закупят произведения с колекционерска и инвестиционна стойност. В централното изложбено пространство галерии от България и Европа ще покажат произведения на избрани автори.


Паралелно, в рамките на форума, ще се реализира изложба на млади български съвременни художници, чието участие в инициативата е безвъзмездно. Всички галерии и автори ще бъдат селектирани от международно жури от куратори и изкуствоведи. То се състои от: Радослав Механджийски (изкуствовед и куратор), Теодора Константинова (изкуствовед и куратор), Йохан Густавсон (куратор, Нидерландия), Мартина Йорданова (куратор) и Нина Гшайдер (изкуствовед и колекционер, Австрия).  


      “Sofia Art Fair“ е трансформиращо визуално-културно изживяване, което обединява художници, колекционери и ентусиасти на изкуството от България и Европа. Събитието има за цел да преосмисли арт пейзажа в България, като демонстрира жизненото многообразие на съвременното изкуство, насърчава междукултурния диалог, отбелязва уникалните творчески изрази и допринася за растежа на пазара на изкуство в България.


Организатор на амбициозното за страната ни събитие е Фондация „София диша“, която реализира успешно фестивала за градска култура „София диша“, провеждан години наред в столицата. В него изкуството и таланта си проявяваха артисти в областта на музиката, танца, изящните и приложни изкуства, киното, театъра, архитектурата, дизайна, социалните и образователните инициативи и екологията.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес ще се окажете по-фокусирани върху външния си вид

Днес ще се окажете по-фокусирани върху външния си вид,