Свързани новини

14.05.2009 17:57

Панаир на суетата: Фестивалът в Кан - Скромно, но с вкус

Видян 2416 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Скромно, со вкусом” е любим лаф на руснаците. Ще рече: скромно, но с вкус. Това би могло да бъде мотото на фестивала в Кан тази година. Поне, ако се съди по неговия старт.


Макар и шестачасов маратон с включена филмова прожекция, разходката на знаменитости по червения килим на световноизвестните стълби пред Двореца на фестивалите, няма да напълни гушите на папараците. Причината е проста – дефицит на звезди.


Американското представяне тази година е скромно. Това не е учудващо на фона на глобалната финансова криза. Дори сивата икономика, която е един от основните спонсори на киното според стара обществена тайна в бранша, явно страда от глобалния срив. Като се прибави и миналогодишната стачка на сценаристите, положението е ясно. Даже извънфестивалната програма, организирана за промотиране на продукции, търгувани на филмовия пазар, е доста бедна. Особено пък към звезди. Няма я любимката на фотографите Парис Хилтън, няма я фалиралата Памела Андерсън.


По тази причина европейският вкус доминира. Това се видя и на церемонията по откриването на фестивала.


В голямата знаменитост и изненадата на вечерта се превърна Шарл Азнавур. Певецът, който е гостувал и у нас, е озвучил на френски един от героите във филма, с който бе открит панаирът на суетата в киното. Става въпрос за анимационния 3D касоразбивач Нагоре. Дамите във вечерни рокли и джентълмените със задължителни смокинги изглеждаха доста комично надянали необходимите за гледане на триизмерната мултипликация шарени очила със зелена и червена половина.


Журито е председателствано от двукратната носителка на наградата за женска роля в Кан Изабел Юпер. Френската актриса беше и главно действащо лице на галацеремонията. Нейната колега от Италия Азия Ардженто е друго звездно име в съдийската комисия.


Днес се очаква с интерес световната премиера на два филма от любими за киноманите и критиката фестивални режисьори. Още в 8.30 часа сутринта в голямата зала на Двореца на Кроазет журналистите първи ще гледат новата продукция на Джейн Кемпиън – Ярка звезда. На екрана се разказва сагата за една любов на поета Кийтс.


Ретротемата продължава, но с по-кратко връщане на лентата назад. Анг Лий, който стана скандален с каубойската гейлюбов в Планината Броубек, преоткрива феставала в Ууудсток от 1969 г. Неговото заглавие е Taking Woodstock.


Понеже Кан, освен кино, е и звездомания, със сигурност най-много представители на медиите ще събере следобедната пресконференция на Мартин Скорсезе. Причината великият маестро от Холивуд да прелети до Лазурния бряг е филмът Червените обувки на Майкъл Пауъл.


Като си говорим за оригинални имена, няма как да не споменем филма  We Want Sex  или Искаме секс на режисьора Найджъл  Коул. Носителката на Златен глобус Сали Хокинс влиза в кожата на бунтарка от 1968 г. Премиерата е в събота сутрин.


А хитът на уикенда е поредното предизвикателство от Ларс фон Триер. Достатъчно заковаващо е дори само заглавието – антихрист.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

риби