Свързани новини

01.07.2009 09:55

Откриват новия терминал на летище Пловдив

Видян 2208 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев заедно с премиера Сергей Станишев ще открият новия пътнически терминал на летище Пловдив, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта, предаде БГНЕС.


Събитието ще се състои днес от 11.30 часа, на летище Пловдив. Изграждането на новия пътнически терминал беше извършено за рекордно кратък срок, при изключителен контрол върху качеството на извършените работи. Благодарение на новите инвестиции, летището вече разполага с терминал, отговарящ на всички съвременни изисквания за безопасност и сигурност, и е с модерна архитектура. Новата сграда е със застроена площ от 5000 кв.м и разгъната застроена площ от 8 000 кв. м, позволяващ обслужването на 1000 пътника/час пик. В проекта на пътническия терминал са предвидени площи за обслужване на пътници от зона "Шенген". Разширен е съществуващият перон, изграден е нов обществен паркинг, направена е нова водоснабдителна и канализационна система, цялостно са реконструирани и модернизирани електро-захранващата и осветителната системи. Летището в Пловдив е обявено като резервно на Летище София. То приема трафика на софийското, когато там има условия на намалена видимост или други форсмажорни обстоятелства. В зимния сезон летището обслужва ежедневни чартърни туристически полети за българските ски-курорти в Банско, Пампорово и Боровец и в непосредствена близост до спа-комплексите във Велинград, Хисаря, Баня (община Карлово), Нареченски бани.
Летище Пловдив е открито на настоящето си местоположение, край с. Крумово, през 1981 г. Приемната сграда на летището е от 1982 г. с 1 200 кв. м застроена площ и е разширена с още 800 кв. м. през 1995 г., позволяваща обработката на около 250 пътника в час пик при ниско ниво на обслужването съгласно ИАТА. Разполагаемата дължина на пистата за излитане и кацане е 2 500 м и позволява оперирането на самолети от среден и тежък тип. Съществуващият перон имаше капацитет за обслужването на 8 самолета едновременно, което в натоварените часове беше крайно недостатъчно и намаляваше приходите на летището



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

дева

Новите запознанства ще са леко странни

Новите запознанства ще са леко странни. Ще започнат