Главата на статуя, за която експертите смятат, че може да е на Исус. Снимка: Denis Gliksman/Inrap

Свързани новини

15.04.2022 09:28

Откриха древни гробници и статуи под катедралата Нотр Дам

Видян 1666 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


При археологически разкопки под катедралата Нотр Дам е открито изключително съкровище от статуи, скулптури, гробници и парчета от оригинален параван, датиращи от XIII век, съобщава Гардиън.




Находката включва няколко древни гробници от Средновековието и оловен саркофаг с форма на тяло, погребан в сърцето на опустошения от пожар паметник под пода на кръстовището на трансепта.




Френски експерти определят откритието като "необикновено и емоционално".




"Открихме всички тези богатства само на 10-15 см под подовите плочи. Това беше напълно неочаквано. Имаше изключителни експонати, документиращи историята на паметника", казва Кристоф Бесние, който ръководи научния екип на разкопките.


 


"Това беше емоционален момент. Изведнъж се сдобихме с няколкостотин парчета - от малки фрагменти до големи блокове, включително изваяни ръце, крака, лица, архитектурни украси и растения. Някои от парчетата все още бяха цветни. "


 


 


Откритието е оповестено от френския национален археологически институт Inrap в четвъртък. Екип от института е повикан да извърши "превантивни разкопки" под част от пода на катедралата между февруари и април, преди да бъде построено 600-тонно скеле с височина 100 фута, за да се възстанови кулата на паметника.


 



Досега са останали само няколко парчета от оригиналния параван на Нотр Дам - богато украсена преграда между олтара и наоса, която е отделяла духовенството и хора от паството. Някои от тях се намират в складовете на катедралата, а други са изложени в Лувъра.


 


 


В католическите църкви повечето от тях са премахнати по време на Контрареформацията през 16-и и 17-и век. Останалата част от роода на Нотр Дам изглежда е била внимателно скрита под пода на катедралата по време на реставрацията на сградата от Еужен Виолет льо Дюк, който добавя кулата, в средата на XIX век.


 


 


Един от най-необикновените експонати е непокътната скулптура на глава на мъж, за която се смята, че е изображение на Исус, издялана от камък. Друг блок от паравана, за който се смята, че датира от XIII в. , показва паметник в готически стил.


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

дева