На 21 ноември Българската православна църква отбелязва Въведение Богородично

Свързани новини

21.11.2023 10:00

Отбелязваме Деня на християнското семейство и на православната младеж

Видян 1713 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 21 ноември Българската православна църква отбелязва Въведение Богородично - денят, в който тригодишната Мария е въведена в християнски храм. Богословът Ангел Карадаков:

"Първосвещеник Захария в храма въвежда Пресветата Богородица в Светая Светих, където влиза веднъж в годината само първосвещеникът. Тогава праведните родители принасят дарове и жертви на Бога, след като са получили благословение от свещениците. Света Богородица заживява в храма, където се и учи и обучава".

От 1929 година Въведение Богородично се почита от българите като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж.

Днес по традиция се ходи семейно на църква. Децата се причестяват.

"Този празник е важен, защото носи посланието за това да почитаме родителите си, да уважаваме роднините си и да възпитаваме децата си във вярата. Само по този начин можем да помогнем на обществото ни да стане по добро - когато имаме добри духовни основи".

Пловдивският митрополит Николай ще отслужи архиерейска света литургия в калоферския  девически манастир „Въведение Богородично“. Манастирът е известен като люлка на девическото образование у нас през XVIII и XIX век. От всички краища на България идвали момичета да се обучават и после откривали по родните си места първите девически училища. Църквата е строена от брациговският майстор Иван Боянин. Стенописите, правени през 1960 г., са дело на местния художник Кирил Кънчев.

На празника Въведение Богородично, който е Ден на християнското семейство, традиционно във Враца ще бъде дадено началото на местната благотворителна кампания "Осинови врачанско семейство".

За 21-ви път кампанията ще събере подаръци за деца от социално слаби семейства. Те ще получат дрехи, обувки, учебни помагала и играчки. Необходимото за всяко дете е определено от социалните служби. Подаръци ще има за над 100 деца между 2 и 7 години. Голяма част от тях са със специални образователни потребности. Нуждите са описани на коледни картички, с които ще бъде украсена празничната елха в Дома на науката и техниката във Враца. Дарителите символично осиновяват необходимото за деца. Подаръците се събират до средата на декември, а Дядо Коледа ги разнася по домовете за Рождественските празници. Досега кампанията  е зарадвала над 2000 врачански деца.


В Кърджали празникът ще бъде отбелязан в Регионалния исторически музей от 11.30 ч. с публична лекция по темата на д-р Мария Спиридонова, представяне на иконата "Въведение Богородично" от фонда на музея и специална програма, подготвена от второкласници от ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в областния град.

Театърът в Силистра продава по повод празника промоционални билети за комедията „Свекърва“, с режисьор Орлин Дяков, която ще се играе тази вечер.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 21.11.2023 10:32

    деца със специални образователни потребности - колко са и поради какви причини, вероятно голяма част са увредени от ваксини, което все още не се знае и проумява от родители и други родственици, но глобалистите знаят добре и усилено работят по въпроса - инвалидизиране на децата и редукция на населението

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

дева