Свързани новини

24.05.2009 12:53

Оставаме без зъболекари заради кризата

Видян 2684 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Много зъболекари възнамеряват да хлопнат кепенците на кабинетите си и да потърсят професионална изява извън страната, споделиха за 19` стоматолози. Причината била икономическата криза, която рязко намалила притока на пациенти. Повечето от зъболекарите се оплакват, че хората, търсещи услугите им, са намалели близо наполовина, защото се опасявали да инвестират пари в зъбите си. Това е принудило специалистите не само да замразят цените на своите услуги, а и да свалят тарифите на някои дейности. „Сега е моментът човек да си оправи зъбите или да си направи чене, стига да има малко пари настрана“, коментира за вестника столичен стоматолог от 18-а поликлиника. Според него коронка с металокерамика можела да се направи и за 120-130 лева, въпреки че по официалните ценоразписи такава вървяла за минимум 150 лева, а доскоро техни колеги са искали до 200 лева за услугата. Пломба с фотополимер пък струвала в момента 40 лева, а с обикновена амалгама – 30 лева. Стоматолози, закъсали за пациенти обаче, сваляли до 10 лева от услугата. Така печалбата им ставала минимална, но в противен случай рискували да останат съвсем без работа. Направата на едностранно чене в момента излизало между 180 и 200 лева. Така за 350-400 лева един възрастен човек може да си осигури изкуствени зъби. Чистенето на зъбен камък пък било между 40 и 50 лева, но и там стоматолозите правели отстъпки, за да поддържат редовната си клиентела. Зъболекарите били учудени и от ниската здравна култура на част от своите пациенти. Според тях човек трябва да посещава кабинета им поне два пъти в годината, ако иска да няма проблеми със зъбите си. Много от хората обаче нехаели за профилактиката и чакали да ги заболи зъб, за да потърсят здравна помощ. Често обаче това можело да им струва както скъпо лечение, така и загуба на част от зъбите им. Някои пък, за да им излезе лечението без пари, оставяли състоянието им съвсем да се влоши, за да потърсят услугите на спешната помощ, която е безплатна. Това обаче било много рисковано, защото инфекцията можела да порази мозъка или вътрешни органи, коментират стоматолозите.


България е на първо място в Европейския съюз по брой на зъболекари на глава от населението, заявиха за 19` хора от гилдията. Докато средният брой пациенти на един стоматолог в Европа бил 2000 души, у нас числото им било между 700 и 1000. Тази статистика също говорела за тенденцията числото на зъболекарите в България да намалее.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.