14.11.2012 13:45

Още 445 хил. лв. за историческия център Аква Калиде

Видян 1959 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Община Бургас стартира реализацията на проект „Магията на древността и красотата на природата от Бургаския залив до Странджа” по Оперативна програма Приоритетна ос  „Устойчиво развитие на туризма”. Проектът ще бъде реализиран в партньорство с общините Приморско, Малко Търново, Средец и Камено за 24 месеца. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е на стойност над  445 хил.лв. Проектът ще бъде  презентиран с кратък спектакъл „Трите нимфи“. Директорът на РИМ Бургас гл.ас. Цоня Дражева ще обяви резултатите от археологическите дейности до момента в резервата Аква Калиде.


Аква Калиде се разпростира на площ от 5.8 дка. Комплексът е строен през І в., опожарен е през ІІІ-ІV в., а по-късно през V век отново е възстановен. Разкопките тук започнаха през 2008-2009 год. Историческият град с лечебни минерални бани е бил посещаван от Филип II Македонски, византийските императори Юстиниан I и Константин IV Погонат, българския хан Тервел, и султан Сюлейман Великолепни.


Някои от най-интересните находки са съкровище от 7 златни монети, пет от които с номинал солиди, от края на VІІ и началото на VІІІ в., сред които и единствената на византийския император Константин ІV Погонат /управлявал в годините 668-685/. Сред монетите има и такава на друг велик византийски император - Юстиниан. Монетите са 22 каратови, с тежина над 4.4 грама. Освен златните монети са намерени и три пръстена - два са златни, а третият е сребърен. Единият златен пръстен е женски. Трите са от римско време.


Предметите от лекарната също представляват интерес - стъкленици за лечебни тинктури и малки дървени лъжички, с които са си служили лечителите, ножове, скалпели. Открити са част от барелеф и малка фигурка на Аполон с китара.



Етикети
, , , , , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

везни