Излиза от печат „Нощният управител“ от непрежалимия британски писател Джон льо Каре, който издигна шпионския роман до висотата на изкуство. Първоначално триъгълната търговия е представлявала обмен „роби > меласа > ром“. 

Свързани новини

13.12.2022 13:55

Оръжия и пране на пари в Нощният управител

Видян 835 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Излиза от печат „Нощният управител“ от непрежалимия британски писател Джон льо Каре, който издигна шпионския роман до висотата на изкуство. Първоначално триъгълната търговия е представлявала обмен „роби > меласа > ром“. 


В „Нощният управител“ далаверата е осъвременена: „оръжия > кокаин > прани пари“. Фокусът върху международния стопански обмен на сивия пазар ще ви накара да се замислите: какво ли прави всъщност любезният ваш банкер с изкараните с честен труд спестявания, които сте му поверили? В унисон с промените в обществените нагласи Льо Каре се откъсва от сюжетите на Студената война и ни предлага вместо тях една сложна плетеница от правителствена корупция, оръжейна търговия и междуличностни интриги, в която едва доловимите граници между бизнес и правителства и между политика и престъпност се размиват почти до безсмисленост. На фона на поредната увлекателна тема (търговията с оръжия) авторът извайва и образа на крайно интригуващ герой: бивш британски военнослужещ, преквалифицирал се в нощен управител на хотел. Льо Каре отново проявява качества на върхов майстор на елегантния стил, умело заплетената фабула и остроумния диалог.


Джон льо Каре (1931-2020) е литературният псевдоним на Дейвид Корнуел – едно от най-уважаваните имена в света на шпионския трилър. Той познава отвътре света на шпионажа и достойно продължава вековната традиция, поставена още от Кристофър Марлоу и доразвита от Греъм Грийн, Съмърсет Моъм и Джон Диксън Кар. Полифонични романи като „Най-търсеният човек” и „Изменник по вкуса ни” се концентрират върху сложните междуличностни отношения на персонажите, въпросите на международната сигурност, опасността от тероризъм, религиозната нетърпимост и псевдопатриотизма. Знаменитата трилогия Карла включва романите „Дама, поп, асо, шпионин“, „Достопочтеният ученик“ и „Екипът на Смайли“, също издадени на български от „Колибри“. В радиоинтервю от септември 2017 г.


Льо Каре обяснява, че една от причините да напише „Шпионско наследство“ е желанието му „да се застъпи за Европа“ в навечерието на референдума, завършил с т.нар. Брекзит.  Повечето произведения на Джон льо Каре имат сполучливи филмови адаптации. Въз основа на „Нощният управител“ беше създаден известният британско-американски минисериал през 2016 г., режисиран от Сузане Биер, с Том Хидълстън, Хю Лори и Оливия Колман в главните роли.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

дева

На дневен ред ще бъде съотношението между труда и почивката

На дневен ред ще бъде съотношението между труда и