Оперната дива Александрина Пендачанска ще изнесе галаконцерт на 8-ми март в Националната опера и балет на Република Северна Македония в Скопие. Събитието е организирано с подкрепата на Българския културно-информационен център в столицата на югозападната ни съседка.

Свързани новини

07.03.2023 16:27

Оперна гала с Александрина Пендачанска в Скопие

Видян 994 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Оперната дива Александрина Пендачанска ще изнесе галаконцерт на 8-ми март в Националната опера и балет на Република Северна Македония в Скопие. Събитието е организирано с подкрепата на Българския културно-информационен център в столицата на югозападната ни съседка.


Световноизвестната оперна дива ще зарадва почитателите на класическата музика в Скопие с арии от Бах, Моцарт, Бизе, Верди, Росини, Леонкавало, Джордано и др. На диригентския пулт пред Оркестъра на националната опера и балет на Република Северна Македония ще застане маестра Бисера Чадловска, а концертмайстор е Климент Тодороски. Специално участие ще вземе ученичката на Александрина Пендачанска и изгряваща оперна звезда Ралица Богданова (сопран), както и изпълнителите от РСМ Зоран Сотиров (тенор), Марян Йованоски (баритон).


Александрина Пендачанска е родена в семейство на бележити музиканти и започва да учи пиано в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ – София на 5 г. Дипломирала се е с пиано и пеене, а неин вокален педагог е майка й – оперната звезда Валери Попова (сопран). Пендачанска дебютира на 17 г. с арията на Виолета от „Травиата“ на Верди, представена от знаменитата Гена Димитрова на гала концерт в София. Две години по-късно прави своя дебют на оперна сцена като Лучия ди Ламермур в Билбао. Печели престижни награди на конкурси по целия свят. Нейният репертоар се обуславя от големия й диапазон, има повече от 70 роли.


В последните сезони Александрина Пендачанска се изявява на престижни оперни сцени - в Мюнхен, Берлин, Брюксел, Виена, Копенхаген, Лион, Торонто, Неапол, Екс ан Прованс, Мадрид, Хамбург, Санта Фе, Токио, Варшава, Баден Баден, Тулон, Авиньон, Москва. Току-що при голям успех премина гостуването на Александрина Пендачанска в ролята на Лейди Макбет в новата постановка на Операта Макбет в Гран Театро ди Лицеу в Барселона. Българското сопрано участва в премиерната постановка за откриването на Болшой театър на „Руслан и Людмила“, изпълнява военен реквием от Бритън с Лондонската филхармония на Фестивала „Ростропович“ под диригентството на Владимир Юровски. В репертоара й са също реквием от Верди, Стабат матер и малка тържествена меса от Росини, „Цар Давид“ от Онегер и др.


Галаконцертът в Скопие е дебют на Александрина Пендачанска на оперна сцена в Република Северна Македония.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

овен

В днешния последен априлски ден

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. В днешния последен априлски ден и в навечерието на