Свързани новини

14.04.2009 08:30

Олигарсите: Завръщането на Филчев

Видян 2518 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След три години мълчание Никола Филчев – бившият главен прокурор на републиката, се завърна с гръм и трясък с интервю в Труд. Понеже то бе посветено на темата за Сретен Йосич и Бойко Борисов, ласкаем се да мислим, че във вчерашния брой сме отгатнали – това, а не текущите скандали по чистотата са голямата тема в последно време.
Иначе защо хипер премерен в изказванията си човек като Филчев би се завърнал под светлините на прожекторите.
В своя разказ той потвърждава, че арестът на сърбина е извършен по искане отвън. Спестява обаче по какви причини се е налагало да се чака чужда намеса и не са ли знаели нашите служби, че Йоца живее в самото сърце на София. При това цяла година след смяната на властта в държавата през 2001 година.
По-нататък Филчев потвърждава за извършения арест от страна на МВР и обяснява развитието на историята – от прокуратурата през съда до решението за екстрадиране на сърбина.
“Цялата тази дейност протече напълно в съответствие със закона. Да се направи друго не беше и възможно”, твърди експрокурорът. Но не казва дали е търсил сметка на полицаите, че дълго време са се правили, че не забелязват такава важна за тях личност.
Още по-интересни са следващите думи на Филчев: “Но справедливостта изисква да се каже, че информацията, която получихме от Холандия и от Интерпол, беше за извършени много убийства, а накрая съдът в Холандия осъди Йоцич само за помагачество в наркотрафик. И то на такъв срок лишаване от свобода, който да оправдае предварителния му арест. Това поражда въпроси към други органи и лица, но не и към българските държавни органи”.
Напротив, случаят поставя въпроси към българските органи и лица. След като нашите служби са правили разработки за връзките на българската и сръбската мафия още по време на югоембаргото, в което Йоца е бил действащ фактор, да не би да не са били наясно кого всъщност разработват. Да не са били паднали от небето?! 
Филчев отрича категорично твърденията на Йоца, че е бил пазен от Бойко: “Генерал Борисов да е закрилял Йоцич? Това не е вярно. Той изрично подчерта, че от нашите действия в случая зависи международният авторитет на българските правозащитни органи. Прокуратурата се разпореди и Сретен Йоцич беше задържан от служители на НСБОП. При това те проявиха истинска храброст. Генерал Борисов лично ръководеше операцията. Всякакви други приказки са обикновени клевети”.
Бившият главен прокурор нарича клевета и описаните от сайта на бг журналисти от ВВС kafene.info 3 милиона долара на Йоца.
Обяснението му обаче е малко мъгляво по конкретния въпрос какво всъщност е наложило преместване на толкова проблемен арестант от Централния софийски затвор в Транспортната полиция.
Тезата на Филчев е, че в затвора Йосич не бил под полицейска охрана. В този смисъл плюс за транспортния арест имало. Прочетете какъв: “Този арест се намира на последния етаж на полицейското управление, на прозорците има решетки, а долните етажи са заети от самата Транспортна полиция. Поради това се спряхме именно на този арест. Министърът на вътрешните работи заповяда на командира на баретите полк. Славов да осигури охраната на Йоцич - както по време на преместването, така и след това”.
Логика в тезата на Филчев има, понеже на него му е дадена информация, че “органите на МВР и военният прокурор (който трябва да следи за законността на действията на МВР) са установили много подозрителни неща, които сочат, че се е подготвяло бягство от затвора”.
Това на практика е нова версия. Излиза, че досегашното разбиране, че планът е бил Йоца да бъде подменен, докато е преместван от една килия в друга, е погрешно.
Така Филчев на практика прехвърля топката по случая Йоца от Вътрешното в Правосъдното министерство. Защото именно под негова юрисдикция са затворите.
Съвсем като в криминален роман, екс прокурорът добавя и интересна пикантерия: “баретите се справиха безукорно с охраната на задържания. Те купуваха храна на Сретен Йоцич със свои пари, тъй като имаше и сигнали, че се подготвя убийството му”.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

козирог