Свързани новини

15.06.2009 16:35

Олигарсите: Милионери ратуват за ГЕРБ, а дали за общината си?

Видян 7169 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Майбах на братя Диневи обикаля селата около Несебър, за да убеждава хората да подкрепят ГЕРБ. Спортен автомобил от гаража им също. Самите олигарси се били включвали в туровете, ако се вярва на очевидци, макар това да звучи пресилено.
Не е ясно от какви подбуди го правят Диневи, които не пропускат да канят на партитата си Соломон и Гергана Паси от НДСВ или областния управител Любомир Пантелеев.
Именно негова ще бъде трудната задача да се бори на изборите с президентския човек и също агент на ДС Божидар Димитров, който ще се пробва в Бургаска област от името на ГЕРБ.
На Пантелеев ще се падне и една много лесна задача: да отсъди в един спор за имоти, който е много важно да бъде проследен от цяла България.
На пресконференция днес партия ДЕЛА изнася скандални данни за общински имоти на стойност 18 млн. евро, малка част от които ще бъде “буквално подарена” според партията на 1 общински съветник. По-голямата част – 11 дка, обаче отива в полза на хотел Феста Панорама. Той е собственост на Петя Славова – също от класата на олигарсите.
Ето и цялата история, описана от председателя на ДЕЛА Атанас Терзиев:
„Председателят на общинския съвет Благой Филипов от коалиция Море, зад която стоят братя Диневи, се опитва да прекара под масата два общински парцела на стойност милиони левове на самия морски бряг без одобрение на Комисията по териториално устройство към Общинския съвет в Несебър. Касае се за имот от над 1 декар, който ще бъде буквално подарен на общинския съветник Венелин Ташев, както и за над 11 декара под хотел „Феста Панорама” в Новия град на Несебър, които се придават към имота на хотела. На практика това са най-ценните имоти, които все още са общинска собственост, посочват още от ДЕЛА. Стойността на тези имоти по пазарна оценка е около 18 млн. евро.
В грубо нарушение на закона председателят на общинския съвет Благой Филипов от коалиция Море е вкарал скандалните преписки в дневния ред на предстоящата общинска сесия този четвъртък без задължителното обсъждане в Комисия по териториално устройство. Общинските съветници на ДЕЛА се заканиха да сезират всички компетентни органи, ако точките бъдат гласувани и заявиха, че ще се обърнат към областния управител на Бургас, за да спре ощетяването на общината с милиони левове”.
Имотната сага на Феста холдинг на Петя Славова и общината в Несебър започва преди пет години с друг скандал за земя. Бизнесдамата иска 20 дка за делфинариум в Стария град. Естествено, това е незвъзможно да стане, понеже той е паметник на културата, а промените на такъв са на практика невъзможни. Знаейки това обаче общината в лицето на бившия кмет все пак продава имотите. И то на безценица: “През 2006 г. обаче общинските власти обявиха предрешен конкурс за продажба на терена на входа на полуострова, на самия му бряг. Условието към кандидатите бе да притежават един делфинариум и да имат 4-звезден хотел в Несебър. Единствената фирма, която изпълняваше и двете условия, се оказа варненската "Феста" с президент Петя Славова. Тя купи земята при цена 200 лв. на кв.м”, пише вестник Сега.
Казусът се заплита, цената на земята расте главоломно, и сегашната власт, която не крие близостта си с ГЕРБ, жертвоготовно дава принос като предлага общински терен по избор, но в Новия град. А такъв терен, ако е вярна декларацията на ДЕЛА, на практика има останал само 1. Никой не говори за нова цена, въпреки че тази от предрешения търг е скандално ниска.
“Кметът на Несебър Николай Димитров е предложил на шефката на „Феста Холдинг”АД Петя Славова общината да я компенсира с терен за изграждане на Делфинариум в Новия град, след като общинските съветници решиха да се развали предварителния договор за строителството му в Стария Несебър. Кметът обаче уточни, че мястото ще е по-малко от това, което беше отредено за строителство на атракциона в старата част на града. Както ви е известно бившият кмет на черноморската община Николай Трифонов сключи предварителен договор за изграждане на Делфинариум върху 20 дка в резерват Старинен Несебър, който е обект на Световното културно наследство. Решението за това беше взето преди четири години, но предизвика реакцията на Института за опазването на паметниците на културата и много граждани. От ЮНЕСКО дори предупредиха, че Несебър ще изгуби статута си на град-музей заради безразборното строителство в Стария град. Намеренията на „Феста холдинг” бяха да инвестират 6 млн. евро в Делфинариум, три басейна - един закрит за зимна експлоатация и два открити, както и амфитеатър с 2000 седящи места”, пише в навечерието на предния летен сезон www.bs2.mikc.bg.


Още по-фрапиращи посегателства върху културно-историческото световно наследство в Несебър, осъществени от подкрепящата ГЕРБ олигархия в Несебър и лично на проф. Божидар Димитров – в следващия брой.  Ако вече ви мирише на корупция – повредата не е във вашия вестник.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

дева