Свързани новини

12.02.2009 16:53

Олигарсите: Как Мургина не стана наследник на Орешарски

Видян 3058 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 2.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Може ли Мария Мургина може да се окаже сред първите, изправени на подсъдимата скамейка големи риби? Може ли да се случи “и още нещо”, ако прокуратурата и ДАНС успеят да докажат, че под нейно ръководство данъчните служби са позволили на няколко олигарси да ограбят хазната със стотици милиони лева?


Досега се знае поне за двама – общата им сметка е към половин милиард лева, неиздължени на управляваната от Мургина Национална агенция по приходите. Единият от бизнесмените е у нас в момента, а другият не е.


Сумата е прекално голяма, за да не е направила впечатление на когото трябва. Освен това, по закон незнанието не е оправдание. И се носи отговорност както за действие, така и за бездействие.


Интересно дали ако нямаше ДАНС, някой щеше изобщо да се занимае с тази черна работа, но това е друга тема. Поне е ясно, че българското ФБР работи и то срещу най-голямата корпуция по най-високите етажи. 


Приказката, че има нещо гнило в НАП витае из коридорите на властта от няколко месеца. За това време шефката на агенцията отчаяно се опитваше да се сближи с политически лидери, ако се вярва на мълвата. Едва ли не името й се завъртяло като наследник на Пламен Орешарски в бъдещ кабинет, доминиран от ГЕРБ, разбирате ли.


Но кошницата й започна да се разплита откъм неочакван край. Националният осигурителен институт откри поразителен брой грешки в подаваните към него данни от страна на Националната агенция по приходите.


Объркани са били данните на 500 000 души!!!Половин милион!!!Към една трета от осигуряваните лица в България.


Това стана ясно на 28 януари тази година. Но не беше основание за Мургина да подаде оставка.


В понеделник, ако се вярва на публикации в медиите, тя се опитала да излезе в отпуска. Причината – хвърктоватият депутат Яне Янев и неговият сподвижник Димитър Абаджиев направиха гръмовно съобщение в неделя. По тяхно искане прокуратурата образува досъдебно производство срещу виновни длъжности лица от НАП.


Преди това Янев обяви, че служители на НАП са съучастници в източване на ДДС в особено големи размери (нашите олигарси, за които стана дума по-горе, а те май са повече от двама). Народните представители настояха финансовият министър Пламен Орешарски да отстрани Мургина от поста. Янев оповести и започнала проверка на ДАНС в приходната агенция.


Обрачът започна да се затяга, когато вчера Държавната агенция за национална сигурност, похвалена вчера обилно в първия положителен доклад от Брюксел, забрани достъпа до специфична информация на висшите данъчни – разбирайте Мургина.


Много народ се чуди дали случайно в ръководството на НАП са поръчвани или са обещавани ревизии с цел притесняване на неприятели на определени бизнесмени и издатели, близки до Мургина?


Дали са изнасяни данни от досиетата на различни фирми?


А ако всичко това е ставало дали пък случайно не са били погазени законите в нашата държава и в Европейския съюз?


Ние от 19’ съвсем определено се интересуваме от отговорите на тези въпроси и изясняването на евентуалните поръчители и изпълнители... България е твърде малка, за да може да се опази голяма тайна.


Официално вчера следобед нямаше данни за оставка или уволнение на Мургина. Пред Дарик от НАП говореха за излизане в отпуска на шефката си, но не бяха съвсем сигурни.


Кой докара желязната лейди в данъчното? Кабинетът Костов. Тя е в системата на данъчната администрация от 1997 до 2003 г. като заместник главен данъчен директор и ръководител на проекта за изграждане на НАП. От 2003 г. Мургина е назначена за заместник изпълнителен директор на НАП. Мургина е завършила “Управление и планиране на народното стопанство” в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), като има редица специализации.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

везни