01/02

Свързани новини

12.05.2009 17:32

Олигарсите: Изборните хватки - как Костов се опита да спре Симеон

Видян 2838 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бумерангът на злото е името на книгата, която направи Волен Сидеров лидер на националистите у нас.


Всичко се връща пък е песента, която създаде попзвездата Руши Видинлиев. И двете произведения са посветени на народната мъдрост “заем брашно тъпкано се връща”.


2001 година не беше толкова отдавна. Всички имаме спомени оттогава. Тогава премиер на България беше мълчаливият Иван Костов, който държеше цялата власт и се справяше успешно с управлението. Неговата партия СДС контролираше не само парламента и правителството, но и съда, което не се беше случвало на никого преди това в десетте години след Тодор Живков.


Костов отказваше да говори с медиите, защото им беше обиден, че го критикуват за корупция. Макар не медиите да бяха продали държавна собственост на стойност 25 млрд. лева за 1 милиард. Включително, Кремиковци за 1 долар при световен подем на металургията тогава.


Най-засегнат Костов беше от домогванията на Симеон Сакскобургготски да влезе в българската политика.


За да не го направи, кабинетът на СДС прие решение за връщане на царските имоти на сваления монарх, сестра му Мария Луиза и на техните братовчеди. Така Симеон бе спрян да се кандидатира за президент. Което вероятно е било предмет на някаква сделка.


Но той реши да се пробва за премиерското кресло. И предизвиква голямо объркване и сътресение у своите политически противници.


На 6 април 2001 г. Царят обяви, че ще се яви на изборите и за 800 дни българското трудолюбие ще заработи и ще започне да променя България.


Вероятно безрадостни от всенародната популярност на Симеон, сините решиха да порежат мераците му. Нищо, че верни социолози, които и сега подценяват неговия потенциал, му вещаеха десетина процента подкрепа 2 месеца преди изборите.


Съдът отказа да регистрира Националното движение Симеон Втори, въпреки че документите му бяха подготвени от цвета на Юридическия факултет на Софийския университет.


Което обаче не попречи да бъдат регистрирани в същия този съд цели 5 партии-ментета на НДСВ, които на последвалите избори взеха около 6 % от гласовете.


Симеон се сдоби със 120 депутати. Фалшивите двойници на неговото движение (явило се на изборите с регистрациите на Оборище и Партията на българските жени), чийто резултат беше равен на 14 парламентарни места, му отнеха правителственото мнозинство. То би му гарантирало самостоятелно управление (над 121 мандата).


Така сините зорлем направиха своя бивш партньор в управлението Ахмед Доган неизбежен коалиционен съюзник на Царя. Лидерът на ДПС подкрепи величеството с 21 мандата.    


Управлението на съдружниците по неволя се предвиждаше да падне за месеци от сценаристите, предизвикали ситуацията. Социолозите, които и днес вещаят забрава, непрекъснато публикуваха изследвания, според които Симеон ще падне от власт до половин година.


Но те, както обикновено, не познаха. Хората на Царя и Доган не само изкараха успешен първи мандат, но даже влязоха в Тристранната коалиция с БСП след изборите от 2005 година.


Така продължителността на общото им управление досега е 8 години. А е възможно и да продължи...



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.