Свързани новини

04.08.2009 15:26

Обзавеждането – най-евтино от 10 години

Видян 1751 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всяко зло за добро!
Това си казват хората, които са решили да префасонират дома си или своя офис точно насред това кризисно лято. В момента големите магазини за обзавеждане са обявили рекордно ниски за последните 10 години цени. Намаленията стигат петдесет процента. Всичко това става точно в сезона на ремонтите.
Най-големият мебелен център в България – Лабиринт, е пуснал на разпродажба голяма част от стоката. Клиенти се оплакват, че изобилието е толкова голямо, че се чудят какво да изберат. Повечето се ориентират към по-достъпните български стоки, а претенциозните пазаруват немско обзавеждане.
Продавачите гарантират за качеството, тъй като и производството, и вносът са собствени. Те влизат и в ролята на консултанти. На място се правят индивидуални дизайнерски проекти както за дадени мебели, така и за цялостно обзавеждане. На клиентите им остава само недоволството от подскърцването на ескалаторите, показа проверка на 19’.
Друг голям продавач – Аико, чието лого доста напомня това на задаващата се на българския пазар догодина Икеа, също е в промоционална треска. Намалението, както и при Лабиринт, стига до петдесет процента.
Клиентите са малко, но много от тях се превръщат в купувачи. Ефектните медийни реклами и листовките помагат за популярността. Наша тайна проверка показа, че някои от стоките на въпросните брошури реално не са налични, наляга ги дефицит и трудно се намират в конкретните магазини. Сроковете за доставка пък се удължават до 60 дни, което води до превръщането на ремонта у дома или в офиса в сериал. Забележките по този повод пък карат част от продавачите да се превръщат от мили в нелюбезни. Вероятно поради нервност на консултантите, се случва човек да е поискал едно, а да получи от склада нещо различно.



Цифроманията се спука с хотелиерския балон



Някои мебелни вериги, които бяха на върха по време на хотелиерския бум, още от миналото лято са в криза. Никой вече не купува дребни китайски неща за дома с цена 3 евро, продавани като италиански по 30 или 300 евро. Още по-малко пък вървят цифроманиите при голямото обзавеждане.
Коректни вносители на италиански мебели с име и престиж даже подеха кампании срещу продължаващата практика китайски стоки да бъдат представяни за произведени на Ботуша. Това мами клиентите веднъж имиджово и втори път – като цени.



Скъпите кредити морят търговията



В продължение на няколко години изгодните потребителски кредити стимулираха търговията с обзавеждане, която бележеше рекордни ръстове. Затягането на отпусканите заеми и рязкото вдигане на котировките в съчетание със спукването на имотния и строителния балон се отразява на бизнеса с мебели. Психологическата уплаха от световната криза, настъпваща и у нас, пък е главният фактор хората да отлагат ремонтите и освежаването на дома, дори да е повече от необходимо, за сметка на спестяванията си.



42% по-малко сделки с имоти



Почти наполовина са спаднали сделките с недвижими имоти у нас. Точната статистика показва срив с 42%. След изтеглянето на чуждите капитали, инвестирани в сектора на строителството, започнало още през първата половина на миналата година и достигнало върха си в началото на тази, и българските граждани спряха да купуват. Основната причина е в неизгодните условия по ипотечните кредити, свързани както с рекордни лихви за последните 11 години, така и със завишено презастраховане на банките от риск.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

везни