На 20 септември мечката Ива пристигна в новия си дом – Парк за мечки Белица, след трансфер от Скопие.

Свързани новини

23.09.2022 17:09

Новият обитател в Парк за мечки Белица се казва Ива

Видян 2277 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От тази седмица Парк за мечки Белица има нов обитател – шестгодишната мечка Ива, която вече е на сигурно място под грижите на експертния екип на Четири Лапи в парка, управляван от фондацията за защита на животните съвместно с Фондация Бриджит Бардо. На 20 септември мечката Ива пристигна в новия си дом – Парк за мечки Белица, след трансфер от Скопие.


Димитър Иванов, директор на парка сподели: „Ива вече се намира на сигурно място в Парк за мечки Белица при себеподобните си. Мисията по нейното спасяване и трансфер се осъществи безпроблемно и по план, за което благодарим на кооперацията между българските, гръцките и македонските власти.“ Въпреки че Ива е само на шест години, нейната история е наистина вълнуваща. Като съвсем малко мече, тя е намерена изоставена и осиротяла и предадена на частен собственик в Скопие и оттогава живее в неговото имение.


Ива няма възможност да бъде рехабилитирана и върната обратно в дивата природа, а в Северна Македония няма подходящ за вида приют или убежище, където тя би могла да бъде отгледана и настанена със своя вид. До есента на 2017 г. тя е отглеждана в същото имение заедно с мечката Теди, но Теди е предаден на зоопарка в Щип, а мечката Ива остава съвсем сама.


Припомняме, че Четири Лапи спаси мечето Теди от Зоопарк Щип през ноември 2020 г. Сега получихме шанс да спасим и бившата му спътница, защото нейният собственик пожела да я предаде доброволно. Ива е била отглеждана в задния двор на къщата на собственика. Мечката е имала малко бетонно вътрешно помещение за свой дом. А условията за нейното отглеждане са били крайно неподходящи и изключително рискови мечката да избяга от заграждението, тъй като конструкцията не е била достатъчно стабилна и безопасна за отглеждане на възрастна мечка.


Със спасяването на Ива Четири Лапи не само цели да подобри значително живота на мечката, но и да продължи усилията си за прекратяване на жестокото незаконно пленяване на кафяви мечки в Северна Македония в рамките на инициативата #saddestbears Southeast Europe. Сега за Ива предстоят ветеринарни прегледи и да прекара задължителен 30-дневен карантинен период, настанена в отделно от останалите мечки заграждение. И тъй като наближава зимата - сезонът, през който мечките се ориентират към зимен сън, тя няма да може да бъде събрана с евентуалните ѝ бъдещи другари – Теди и Рику. Вълнуващата среща на Ива със стария ѝ спътник Теди остава за пролетта на 2023.


 



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

везни

Не е от съвсем лесните дни

Не е от съвсем лесните дни, все пак вторник е рязък по