Проектът е подкрепен от Национален фонд Култура

Свързани новини

07.03.2022 13:03

Нова пиеса поставя темата за абортите у нас

Видян 762 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Ембриони” е документална пиеса, написана е по идея на режисьора и драматург Йордан Славейков. Основната тема са абортите, вече текат репетиции по превръщането на пиесата в спектакъл. Историите на десет български жени ще пресъздаде на сцена актрисата от Младежкия театър Августина-Калина Петкова. Йордан Славейков, освен автор и режисьор, ще дебютира и като актьор.


 


Проектът е подкрепен от Национален фонд “Култура”, а скоро ще стане ясно и на коя сцена ще бъде показан. Текстът на пиесата „Ембриони“ е съставен от десет документални истории на български жени, които са направили аборт.


 


Жени от от различни поколения, с различно образование, с различна етническа и религиозна принадлежност, различен социален статус. Някои от абортите са по желание, други по нежелание, а трети по медицински причини. В “Ембриони” присъстват две лични истории на мъже и няколко гледни мъжки точки. Мъжете не искат и отказват да говорят по темата за абортите, които правят техните майки, сестри, съпруги, колежки, любовници.


 


Десетте истории в пиесата са разположени в  техния социален, икономически, културен и политически контекст. По този начин освен личните истории на жените „Ембриони“ прави опит за моментна снимка на България по времето, в което се е случвала всяка една от историите.


 


Идеята за написването възниква след като авторът  за поредна година попада на медийно заглавие “България за пореден път е страната с най- много аборти на глава от населението в целия ЕС”. Хронологично това се случва в края на 2020 г.


 


През 2021 г. Йордан Славейков споделя със свои познати жени, че има намерение да напише документален текст за театър в търсене на отговор на въпроса защо България е на чело на тази негативна класация. И неочаквано и за него самия получава обобщен отговор: “Никой никога сериозно не ме е питал без да ме съди. Помня всичко до най- малката подробност. Нямам сили да разказвам публично.


 


Но искам моята история да стигне до  повече хора. Искам да се освободя от случилото се, от чувството си за вина.”



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

лъв