Свързани новини

15.05.2009 10:13

Нощ на музеите и галериите ще има на 16 май

Видян 2046 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нощ на музеите и галериите ще има отново на 16 май, съобщи БГНЕС.


Какво ще се случи в София? В Националния археологически институт и музей при БАН в София, ул. “Съборна” 2 в 18.00 часа ще бъде открита изложба живопис на Юлия Станкова. В същия час ще бъде открита изложба “Уникални костюми, реквизит и оръжие от любими български филми”,организирана от Музея на киното. От 19.00 до 22.00 часа ще има програма от музикални и танцови изпълнения и изложби на учениците от НМУ “Любомир Пипков”, Националното училище за танцово изкуство, НУИИ “Илия Петров”, СХУПИ “Св.
Лука” и Националната професионална гимназия за полиграфия и фотография. В Държавния културен институт в Министерството на външните работи на ул. “Ал. Жендов” 2 в София от 19.00 ч. уникалният за София „Музей на българска пластика на открито”, разположен в парка на Министерството на външните работи, ще отвори врати за посетители. Произведенията в него са над деветдесет и най-голямата част от тях са на български автори от началото на ХХ век до днес като Иван Лазаров, Валентин Старчев, Галин Малакчиев, Любомир Далчев, Величко Минеков, Иван Русев, Георги Чапкънов и др. Тази година класическата атмосфера на парка ще бъде провокирана от един нетрадиционен, новаторски
проект „Разтоварването” или кой и как направи изложбата “Аз не търся, аз намирам” на Пабло Пикасо, преминала при изключителен успех в края на 2008 г. и началото на 2009 г. (организирана от Barouh and Partners, посетена от 60 хиляди души и определена от специалисти за събитието на зимния културен календар
на София). Нетрадиционните за фотографския жанр фото скулптури на Богданов и Мисирков представят лица „зад кадър” в историята на случването на изложбата на Пабло Пикасо, хората, опаковали, натоварили, превозили и подредили мащабната експозиция. Резултатът е новаторски в изпълнението си проект, вдъхновен от “Герника” на Пикасо, “Нощна стража” на Рембранд.
Националният военноисторически музей на ул. „Черковна” 92 в София предлага от 20,00 до 20,30 часа Рицарски дуели: демонстрация с мечове на клуб за средновековна европейска фехтовка МОТУС. Оръжието, облеклото и фехтовалната техника са по запазени исторически извори от XIII-XVI в. Ще бъде показана и най-новата изложба „Светци – покровители”, посветена на 6 май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия. Представени са икони на светци-войни от Тревненската и Самоковската зографски школи.
В галерията на Съюза на българските художници на ул. „Шипка” 6 от 12.00 ч. на 16 май – до 12.00 ч, на 17 май “24 Часа Разговор” на Тед Ефремов (Ted Efremoff), със съдействието на студио Даухаус; 3 етаж. От 18.00 часа (само за нощта на 16 май) изложба “Непознати рисунки на Магда Абазова”; 3 етаж. От 20.00 – 22.00 пърформанс “Храна срещу признание” и “Чалгата за Джон Кейдж” със съдействието на клуб “Гранд”; партер.
В Националната художествена академия, в галерия „Академия” на ул. “Шипка” 1 от 21.00 ч. ще има представяне на саунд дизайн. От 21.30 ч. “Sensoria” - Програма “Дигитални изкуства”, НХА и жива музика: Бобо, Тошо, Табаков, приятели.
В Националната галерия за чуждестранно изкуство на пл.”Александър Невски”, ул. „19 февруари” 1 в София - Постоянна експозиция на НГЧИ; Гостуващи изложби; „Конкурс за многофункционален комплекс - вторичен столичен център в София”, МРРБ; „Архитектурните фантазии на Яков Чернихов”; „Лауреатите на премията на Фондация „Яков Чернихов” - „Повик на времето”; „Ретроспективна изложба” „Архитектурните конкурси за София 1900-1944”, Център за архитектурознание при БАН. В 17. 00 ч. - Откриване на изложба „Диалози” - концептуално, интерактивно изкуство на Жулиен Фридлер, Белгия. Прожекции на филми, пантомимични и музикални постановки и концерти с художествен ръководител Александър Илиев. От 22. 00 часа - аудио-визуално изкуство „на живо”- прожекции върху фасадата на Галерията от художника Ерик Ангелс, Франция.
Софийска градска художествена галерия на ул. „Ген. Гурко” 1 предлага изложбите „Недко Солаков”, куратори: Мария Василева и Яра Бубнова. Това е първата голяма изложба на Недко Солаков в България след 1988 г. и първото му ретроспективно представяне. Друга изложба е „Изкушението ЧАЛГА”. Ще има концерт на оркестър „Карандила” с начало 19.00 часа. Галерия „Васка Емануилова”, филиал на СГХГ на бул. „Янко Сакъзов” 15 показва изложбата „Бизнесът идва” на Георги Георгиев – Jorrras.
Националната художествена галерия на пл. „Ал. Батенберг” 1 предлага изложба на художника Симеон Стоилов - “ Иконостас”, а от 21.00 до 24.00 джаз трио и бар с напитки, разположен във фоайето на галерията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв