Свързани новини

09.11.2010 16:49

Неандерталецът и хомо сапиенс с еднакъв мозък при раждането

Видян 3778 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мозъкът на неандерталеца и този на съвременния човек в момента на раждането са сходни. Едва през първата година на развитието те започват да се различават, сочи изследване, проведено в Германия.


Мозъците на днешните бебета и на неандерталците са с приблизително еднакъв размер и изглеждат идентични, според проучването, публикувано в американското издание Current Biology. След раждането и най-вече през първата година от живота, мозъкът на неандерталеца, изчезнал преди около 28 000 години по неясни причини, и този на хомо сапиенс започва да се различават. Това откритие се базира на сравнения на черепните кутии на съвременни хора и фосилни останки на неандерталци в различни етапи на развитие. Разликите са установени най-вече в разклоненията и полукълбата, обяснява Филип Гуенц от немския институт Макс Планк. Главният автор на изследването подчертава също, че за когнитивните способности играе роля най-вече именно вътрешната организация на мозъка.


Неотдавна в Южен Китай бяха открити човешки останки на сто хиляди години. Според изследване фосилите – брадичка и долна челюст – са принадлежали на съвременен човек от неандерталски тип. Един от прочутите специалисти по неандерталци, професорът по антропология от университета Вашингтон в Сент Луис – Ерик Тринкаус, твърди че тази находка доказва нещо много интересно.


А именно, че съществува връзка между архаичните и съвременните групи хора не само в Европа и Африка, но и в Азия. Най-вероятно останките, намерени в Южен Китай, принадлежат на свързващото звено между неандерталците и съвременния човек.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

телец