Свързани новини

15.09.2014 17:08

НДК с постоянна театрална сцена

Видян 1591 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Националният дворец на културата представи интересни подробности около културната си програма до края на годината в чисто новия си пресцентър вчера.


Освен двата традиционни фестивала на Двореца – Киномания и Новогодишния музикалния фестивал, бяха представени и зимното издание на „София диша” – „Коледа в пасажа”, както и постоянната театрална сцена, която е замислена на мястото на музикалния магазин „Балкантон”.


28-мото издание на „Киномания” ще стартира на 13-ти и ще продължи до 27-ми ноември. Очаква се фестивалът да предложи около 70 заглавия от най-интересното, актуално и стойностно от европейското и световно кино.


Сред заглавията е най-новият филм на Уди Алън - Magic in the Moonlight, Госпожица Юлия по Стринберг, под режисурата на Лив Улман и с участието на Джесика Частейн и Колин Фарел, Clouds of  Sils Maria с Жулиет Бинош (награда от Кан за Жулиет Бинош), Мистър Търнър на Майк Ли – награда от Кан за Тимоти Спол и номинация на Майк Ли, Пророкът – пълнометражен анимационен филм за възрастни по класическата книга на Халил Джибран, създаден от най-добрите аниматори в модерното кино.


Българско участие  ще премине под знака на  „Потъването на Созопол” на Костадин Бонев, три ТВ филма от поредицата „Непознатите” на Георги Тошев – за „АББА“, Татяна Лолова и Богдана Карадочева, документалния филм на Коста Биков за Тони Андрейков – „Гражданинът кино“


За трети път, Френския институт и НДК си сътрудничат в организирането и представянето на Фестивала на френското кино в рамките на Киномания.


Киномания е единственият фестивал от рода си в България, който отделя специално внимание на децата и има рубрика Детски филми. Следвайки нарасналия интерес към рубриката, тази година прожекциите на детските филми в НДК ще бъдат в зала 1 с безплатен вход за децата! Това става възможно благодарение на финансовата подкрепа на Постоянното представителство на Европейската комисия у нас.


Визията на Киномания`14  е дело на световноизвестния български художник и аниматор Теодор Ушев.


Новогодишният музикален фестивал отново ще предложи богата и разнообразна програма, обещават организаторите. Предвидено е откриването да е на 7 декември с директно излъчване от Миланската скала на „Фиделио” – единствената опера на Лудвиг ван Бетовен. Това е най-очакваното оперно събитие в света, предавано едновременно в над 70 държави в реално време.


Сред акцентите в програмата са органов рецитал с барокова музика, серия от концерти на деца – лауреати на наши и международни конкурси, гала концертът на Райна Кабаиванска на 18 декември в зала 1 (оперната прима празнува 80-годишен юбилей тази година), както и концертът, в който Орлин Горанов и Лъчезар Пръвчев ще изпълнят шлагери от поп музиката в класически аранжименти.


Тази година Празничният новогодишен концерт ще е с тема „Духът на Франция”. Фестивалният симфоничен оркестър под диригентството отново на маестро Емил Табаков ще изпълни произведения на популярни френски композитори като Дебюси, Бизе, Офенбах, Супе и др.


Творби на съвременни български художници от фонда на Националната художествена галерия ще гостуват в Арт галерия НДК. След тях ще бъде представен цикъл от 27 експозиции с картини от фондовете на галериите в страната. Същевременно Националният дарителски фонд "13 века България" отново ще направи изложбата "Толкова близо, толкова далече" на млади български автори, които живеят и работят зад граница.


Сред съвместните инициатива на Двореца са зимното издание на фестивала „София диша”, което се очаква да се проведе в Пасажа през декември. Надсловът му ще е „Коледа в Пасажа”. Целта е популяризирането на съвременното изкуство и привличане на млади автори и нови публики. Абревиетурата на НДК ще се чете като „Ние дишаме култура”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.