Свързани новини

23.04.2021 09:44

„Натуралните” сокове са менте, утрояват захарта в кръвта: Какво да правим с времето в карантина

Видян 3050 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Продажбите на натурални сокове в света, не е ясно как е у нас, са се увеличили с 40% за година карантина. Илюзията за полезност кара хората да ги купуват, а те са всъщност реална опасност за здравето. На това сме посветили и нашия днешен лайфхак.


Първо, особено в страните като нашата, те не се правят от истински плодове, а от превозена от далечни страни паста – концентрат като пластелин. За да стане това, преминава през 2 термични обработки, които убиват всичко полезно, което се съдържа в плодовете. Няма ги витамините А, В, С и всички останали плюсове. Обикновено пластелинът се разрежда с над 50, разбирай – 70% вода. Добавят се нишесте и фруктоза. Която в организма бързо се превръща в мазнини. Ударната доза утроява захарта в кръвта. Което произвежда като ефект при редовно пиене инсулинова резистентност и диабет. Това нещо го наричат на професионален жаргон „възстановени сокове”, но всъщност е онова, което по времето на Българския държавен стандарт при соца е определяно като нектар.


Ако пиете от това повече от 350 милилитра на ден, 40% нараства рискът от сърдечни заболявания, а 14% - рискът от преждевременна смърт, показват последните американски изследвания.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 23.04.2021 11:08

    Концентратът за сокове прилича по скоро на конфитюр, идва дълбоко замаразен, поставен в пластмасови чували в метални варели. На варела е указано колко вода да се добави, за да се получи 100% сок. Концетратът за бистра ябълка прилича на пчелен мед, за домат - на доматено пюре, за праскова и кайсия - на мармалад. За сгъстител не се ползва нишесте, а пектин, който се прави от ябълки. Соковете от праскова, кайсия и банан са нектари с 40-50% съдръжание на плод, при 100% ще са мармалад. Същото важи и за соковете от касис. Детските сокчета са най-редички, но на кутиите е указано плодовото съдържание. Много от фирмите правят плодови напитки с 10-20% съдържание на плод, което е написано някъде на кутията с дребен шрифт. Фруктозата си е плодова захар, но в плодовите напитки се добавя захар или глюкозен сироп, който се прави от царевица.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес е подходящ момент да изследвате подсъзнателния си ум

Днес е подходящ момент да изследвате подсъзнателния